Horde migranata koriste improvizirane ljestve u ponovnim pokušajima juriša na grčku granicu

Arthur Lyons

To je scena koja jezivo podsjeća na filmove “Gospodara Prstenova”; osobito “Dvije kule” u kojem Sauronova vojska orka i Uruk-haija pomoću ljestvi pokušava probiti vrata utvrde Helm’s Deep. Sad svjedočimo sličnim prizorima na grčko-turskoj granici koji kruže društvenim medijima.

Snimka, koja prikazuje horde muškaraca vojne dobi kako marširaju prema grčkim granicama s improviziranim ljestvama, naveliko se dijelila na društvenim medijima.

U svom izvješću, grčke novine Proto Thema objavile su fotografije i video snimke migranata — okupljenih duž rijeke Evros u blizini grčke granice — koji grade improvizirane ljestve kako bi se popeli na grčku utvrđenu graničnu ogradu, koja je do sad uspjela zadržati neželjene upadače izvan Europske unije.

Grčke novine ističu da pokušaji napada ilegalnih imigranata na granicu u blizini Kastaniasa nisu bili uspješni zbog “izravne intervencije grčkih policijskih snaga i snaga Frontexa koje patroliraju grčko-turskom granicom.”

Michalis Chrisochoidis, grčki ministar za zaštitu građana, rekao je da nekoliko tisuća “provokatora” — koje uglavnom čine mladi muškarci — još uvijek kampira izvan pogranične zone između Turske i Grčke.

“Cilj Turaka je razbiti naše granice i ucijeniti Europu kako bi zauzeli bolju poziciju”, dodao je Chrisochoidis.

Situacija na grčko-turskoj granici ostaje napeta.




Prošli tjedan, izvješćeno je o verbalnom sukobu turskih policijskih službenika i austrijskih komandosa na grčko-turskoj granici u utorak navečer.

Sukob se dogodio kad su trinaest komandosa austrijskih elitnih snaga Cobra patrolirali grčko-turskom granicom kad je turska policija počela s druge strane ograde vikati na njih, “Što radite ovdje? Ovo nije vaša zemlja!”

Austrijski komandosi su odgovorili: “Ovo je naša zemlja i mi branimo europsku granicu.”