Njemačka: Granice zatvorene zbog epidemije koronavirusa – osim za migrante

Michel Lord

Ako ste američki, britanski ili švicarski turist koji želi posjetiti neke od znamenitosti u Njemačkoj, morat ćete malo pričekati jer ne možete ući u tu zemlju zbog epidemije koronavirusa (COVID-19). No, ako ste migrant iz Azije, Bliskog istoka ili Afrike koji je ilegalno ušao u Europu? Nema problema!

Prošli tjedan, Njemačka je zatvorila svoje kopnene granice svim stranim državljanima osim onima koji pružaju ključne usluge iz Francuske, Luksemburga i Švicarske u pokušaju usporavanja širenja koronavirusa. Međutim, njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da su “tražitelji azila” još uvijek dobrodošli u Njemačku usprkos zabrane, prema izvješću Junge Freiheit.

U praksi to znači da bi migranti u slučaju ilegalnog ulaska u schengensku zonu Europske unije preko Italije ili Grčke ili ako stignu do Francuske ili Švicarske, oni svejedno mogu zatražiti azil u Njemačkoj i stoga im treba biti dopušten prelazak tih zemalja kako bi ga formalno mogli zatražiti na njemačkoj teritoriju.




“Na vanjskim njemačkim granicama EU [zračne i morske luke], još uvijek nije došlo do promjene u postupku [azila]”, rekla je predstavnica ministarstva unutarnjih poslova za Junge Freiheit. Na pitanje odnosi li se to na unutarnje schengenske granice Njemačke, potvrdila je da to i tamo slučaj.

U praksi to sugerira da njemačka vlada smatra kako su građani drugih europskih zemalja opasni zbog mogućnosti širenja koronavirusa; s druge strane, migranti u njihovim očima očigledno ne predstavljaju nikakav sličan rizik tako dugo dok se sjete koristiti riječ “azil”.

Njemački stav po tom pitanju je neobjašnjiv, osobito imajući u vidu da čak i dok je situacija u Njemačkoj takva kakva jest, migranti koji se trenutačno drže u njemačkim objektima negoduju kad se od njih traži pridržavanje ograničenja zbog koronavirusa i kao odgovor na te zahtjeve napadaju policiju i osoblje prihvatnih centara, a u jednom su takvom slučaju čak mahali ISIS-ovom zastavom.