Institut Gatestone: Vatikan iznevjeruje kineske kršćane

Frankie Rufolo

Nedavni članak objavljen na web stranici think tanka optužio je papa Franju da se “predao” komunističkoj Kini.

Umirovljeni biskup Hong Konga, kardinal Joseph Zen, uputio je apel 223-ojici svjetskih kardinala Rimokatoličke crkve. On tvrdi da se Katolička crkva “ubija” u Kini dok papa Franjo to mirno promatra sa strane. Zen upozorava da s “totalitarnim režimom nema kompromisa. Oni žele potpunu predaju.”

Članak opisuje kako vlada Xi Jinpinga miče križeve i ostale kršćanske simbole s dizalicama i zamjenjuje ih s crvenom zastavom Kine te čak zamjenjuje slike Isusa i Marije s onima komunističkih lidera poput Maoa i trenutačnog doživotnog predsjednika. Kao što je Guardian prethodno izvijestio, kineska vlada zatvara crkve, pastore te čak prerađuje sveto pismo kako bi udovoljavalo marksističkoj ideologiji.




Kardinal Zen dosljedno kritizira papa Franju, pošto je doputovao u Vatikan kako bi mu se osobno obratio, samo da bi ga ovaj ignorirao. Usprkos užasnim kineskim kršenjima ljudskih prava, Vatikan je 2018. godine potpisao sporazum s Kinom koji je doveo do toga da su antirežimske biskupe zamijenile marionete vlade u Pekingu. Kardinal Zen je pozvao na ostavku vatikanskog državnog tajnika Piera Parolina. Zen je opisao pregovarača sporazuma s Kinom kao “osobu koja prezire heroje vjere”. “Mislim da nema vjere”, rekao je bivši biskup.

Institut Gatestone se prisjeća kako su prethodne pape govorile protiv komunizma u Europi, što je vjerojatno pomoglo srušiti Sovjetski Savez. Kritike kardinala Zena protiv papa Franje bile su vrlo osuđujuće i tvrde da poglavar Rimokatoličke crkve možda gaji simpatije prema komunistima jer je iz Južne Amerike.