Više od 65 liječnika, medicinskih stručnjaka i znanstvenika pozivaju vladu na korištenje hidroksiklorokina za borbu protiv koronavirusa

Hank Berrien

Više od 65 liječnika, medicinskih stručnjaka i znanstvenika pridružilo se senatoru države New Jersey Joeu Pennacchiju u pozivu lokalnim vlastima i saveznoj vladi na implementaciju uporabe hidroksiklorokina za borbu protiv koronavirusa. Pennachio je tijekom vikenda napisao: “Savezne i državne agencija bi se trebale pripremiti za evaluaciju HCQ i imati spreman protokol za njegovu proizvodnju i distribuciju.”

Medicinski stručnjaci reagirali su nakon što je francuska recenzirana studija specijalista za zarazne bolesti dr. Didiera Raoulta objavljena u Međunarodnom časopisu za antimikrobne agense pokazala da je 40 pacijenata zaraženih COVID-19 pokazalao pozitivne rezultate nakon korištenja hidroksiklorokina (HCQ).

Odvjetnik Gregory Rigano gostovao je prošli tjedan u emisiji Tuckera Carlsona u kojoj je izjavio sljedeće u vezi Raoultove studije:

I ovdje sam kako bih izvijestio da od ovog jutra, oko 5:00 ovog jutra, dobro kontrolirana recenzirana studija koju je proveo najeminentniji svjetski specijalist za zarazne bolesti — dr. Didier Raoult — s juga Francuske, u kojoj je upisao 40 pacijenata, ponovno, dobro kontrolirana recenzirana studija, pokazala je 100-postotnu stopu izlječenja od koronavirusa.

Medicinski stručnjaci su primijetili: “Francuska studija je također pokazala značajno smanjenje ‘virusnog prolijevanja’, od pacijenata liječenih HCQ-om. Manje prolijevanja, manja vjerojatnost da se virus može prenijeti na druge ljude.”

Medicinski stručnjaci pozvali su se na nedavni medicinski rad koji je napisao dr. Raymond Chang s Instituta istočne-zapadne medicine u New Yorku i Nacionalne sveučilišne bolnice u Tajvanu koji je zaključio da je hidroksiklorokin najbolji način liječenja COVID-19. Chang je napisao: “Ovdje predlažemo stari lijek klorokin (CQ) da se hitno repozicionira kao idealno antivirusno sredstvo protiv COVID-19. CQ ima mogućnost blokiranja virusnog privitka i ulaska u stanice domaćina. Njegova dokazana klinička učinkovitost protiv različitih virusa, uključujući COVID-19 i njegova trenutačna primjena u terapijskim ispitivanjima COVID-19 jača njegovu potencijalnu kandidaturu profilaktika. Nadalje, CQ ima dugu povijest što se tiče sigurnosti, nije skup i naširoko je dostupan.”




Medicinski stručnjaci su nastavili: “HCQ ima mogućnost sprječavanja prodora virusa u stanicu, kao i sprječavanja razmnožavanja virusa. HCQ ima jedinstvenu sposobnost nakupljanja visokih koncentracija u plućima (osobito tamo gdje je potrebno). Ono što je također dopadljivo jest dugotrajna prisutnost (polurazgradnja od 22 dana) u tijelu. Ovi čimbenici čine ga obećavajućim za rani tretman ako se uzme danima prije unošenja virusa.”

Više: “Nacionalni program ranog liječenja s HCQ, zajedno s istodobnom izolacijom može donijeti eksponencijalne koristi. Postojeći zapis HCQ, njegovo obećanje učinkovitosti u liječenju COVID-19 i niski troškovi čine omjer rizika i koristi više nego vrijednim truda.”

Potom su medicinski stručnjaci pozvali vlade da ubrzaju postupak isporuke lijeka:

Savezne i državne vlade trebale bi odmah usmjeriti javnu politiku prema povećanju proizvodnje, skladištenja i uspostavljanja protokola i režima za HCQ kako bi poboljšali sprječavanje širenja COVID-19 virusa. Do ovog su zaključka došle američke akademske studije kao odgovor na recenziranu studiju francuskog specijalista za zarazne bolesti dr. Raoulta, rekavši da HCQ ima snažan potencijal kao profilaktička mjera protiv ozbiljnosti COVID-19.