GREENFIELD: Maske, maske, gdje su maske?

Mediji su prepuni priča o racioniranju i nestašici maski. Zdravstveni radnici koriste već korištene maske, prskajući ih s dezinfekcijskim sredstvima ili umjesto kirurških maske koriste marame. Demokrati zahtijevaju da predsjednik Trump odmah napravi više maski koristeći Zakon o obrambenoj proizvodnji.

Ali zašto nema maski?

Kirurške maske, kao i sve druge stvari u području medicine, strogo su regulirane. Ne možete jednostavno napraviti masku. Neke maske trebaju certifikat FDA (američka Agencija za hranu i lijekove), a druge CDC-a (Centra za kontrolu bolesti).

Sve donedavno, javnost nije imala problema u kupnji N95 respiratora za uporabu u građevinarstvu. Te maske je certificirao CDC. Zašto se CDC bavi certificiranjem industrijskih maski, pitate se? Jer, kao što smo prethodno spomenuli, CDC radi sve moguće stvari, osim onoga što ljudi misle da čini. Sastavni dio CDC-a koji se bavi s time je Nacionalni institut zaštite na radu (NIOSH).

NIOSH ne treba brkati s OSHA (Administracija za sigurnost i zdravlje na radu), iako su stvoreni u isto vrijeme, istim zakonom i služe vrlo sličnoj funkciji: čineći ovo još jednim klupkom u beskonačno zapletenoj mreži savezne birokracije.

Open PPE Project (projekt za dizajniranje i proizvodnju osobne zaštitne opreme) pokrenuo je pokušaj brze proizvodnje N95 maski samo da bi mu NIOSH rekao da je za odobrenje novog pogona za proizvodnju maski potrebno između 45 i 90 dana.

U međuvremenu, postoje izvješća o velikim zalihama maski koje stoje i čekaju FDA inspektora.

Vlada Sjedinjenih Država ima zalihe od 12 milijuna NIOSH odobrenih maski i 5 milijuna kojima je istekao rok trajanja i stoga ih NIOSH ne odobrava. Osim što će nekima možda uvjetno odobriti uporabu.

Birokracija FDA i CDC-a ne drži korak s trenutačnom krizom. Nema dovoljno inspektora, a Wuhanski virus neće čekati da inspektori FDA i NIOSH-a odrade svoj posao.

Umjesto pojednostavljenja svojih odobrenja i inspekcijskih postupaka, CDC je smanjio svoje preporučene zahtjeve zaštitnih maski za zdravstvene radnike na prvim linijama.

CDC je bio voljan poručiti zdravstvenim radnicima da koriste marame, umjesto ubrzanja svojih odobrenja.

U međuvremenu, proizvođači N95 maski strahuju od tužbi ako će se maske namijenjene industriji koristiti u kirurškim situacijama, što znači da takve maske neće prodavati pružateljima zdravstvene skrbi. Barem ne tako dugo dok se ne donese zakon koji će ih štititi od tužbi. Sve to, naravno, iziskuje još više vremena.




Manji proizvođači su također pokušali ući u igru, samo da bi se suočili s istim regulatornim izazovima. Modna poduzeća koja su pokušala uskočiti zadovoljila su se proizvodnjom kirurških maski za koje se nadaju da će ih FDA certificirati. U međuvremenu, veliki proizvođači izrađivali su maske u Narodnoj Republici Kini. A te maske ne napuštaju teritorij kineskih komunjara osim po izričitoj želji njihove vlade.

Što je još gore, kako je kriza rasla, Narodna Republika Kina kupila je svjetske zalihe maski, a u jednom je trenutku uvezla 20 milijuna maski u 24 sata. Američke kompanije su čak željno donirale maske.

Ali zašto su Sjedinjene Države bile toliko nespremne za veliku navalu na maske prije dolaska pandemije?

Nakon uragana Katrina, Bushova administracija postavila je cilj milijarde maski u slučaju velike katastrofe. Ali taj cilj nikada nije ispunjen. Kad je stigla epidemija svinjske gripe H1N1, bili smo loše pripremljeni.

Posljednja navala na maske dogodila se tijekom epidemije svinjske gripe H1N1 pod Obamom. Bolnicama i pružateljima zdravstvenih usluga počelo je nedostajati maski i Strateška nacionalna zaliha izdala je 85 milijuna N95 maski. Zalihe nikad nisu nadoknađene i danas ima samo 12 milijuna N95.

U to vrijeme bilo je upozorenja da se “proizvodnja maski premjestila izvan SAD-a i 90% maski koje se prodaju u SAD-u sad dolaze iz Meksika i Kine” i da “Meksiko i Kina vjerojatno neće izvoziti svoje zalihe prije nego što osiguraju da je njihovo stanovništvo u potpunosti zaštićeno.”

Dok je Obamina administracija bacala milijarde na raznorazne propale projekte sunca i vjetra, nije uspjela uložiti novac kojim bi se uspostavila pouzdana proizvodnja maski u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi stručnjaci koji su tvrdili da “znanost” predviđa skorašnju propast planeta bili su više zauzeti pokušavajući kontrolirati vrijeme većim porezima nego potrošiti novac na nešto od takvog vitalnog značaja kao što su maske.

Tajna skladišta u kojima su se trebale čuvati strateške rezerve maski su u neredu i milijunima maski istekao je rok trajanja. New York City zatražio je milijun maski i dobio 78.000 maski kojima je istekao rok trajanja. Oklahoma je dobila 500.000 isto takvih maski. Takva je situacija ne samo na saveznoj razini, već također i s državnim zalihama, tamo gdje one postoje, koje se sastoje od skladišta N95 maski kojima je istekao tok trajanja.

Da se slijedila Nacionalna strategija za pandemijsku gripu Bushove administracije ne bi bilo manjka maski. I da je Obamina administracija nadomjestila maske koje je povukla iz Strateških nacionalnih zaliha, imali bi nekih 100 milijuna maski na zalihi.

I da smo vratili proizvodnju u Ameriku, imali bi mogućnost izraditi još više njih.

Umjesto toga, Wuhanski virus donio je savršenu oluju, odsjekavši nas od naših proizvodnih izvora u Narodnoj Republici Kini, nakon što je Obamina administracija ispraznila naše rezerve maski, dok regulatorne prepreke otežavaju tvrtkama brži ulazak u igru i proizvodnju više maski.




Predsjednik Trump dao je sve od sebe kako bi se nosio s iznenadnom katastrofom koja je bila u nastajanju desetljećima.

Nedostatak maski nije katastrofa koja se mogla otkloniti u siječnju. Mi nikad ne bismo proizveli milijardu maski u dva mjeseca. To bi mogla ona nacija koja je u godinu dana podigla vojsku i mornaricu, ali ta nacija je imala proizvodnju kod kuće i mnogo manje regulatornih zapreka.

Velike kompanije za proizvodnju odjeće poput Hanesa pokušale su priskočiti u pomoć. Ali savezna birokracija je usporila proces kako za distribuciju postojećih maski, tako i za proizvodnju novih. Postoji dovoljno kompanija željnih proizvodnje maski i to bez pritisaka Zakona o obrambenoj proizvodnji. Njima je samo potreban pojednostavljeni proces koji će ukloniti zapreke i odgađanja na putu.

U međuvremenu, izrada novih N95 maski zahtijeva tkaninu dobivenu postupkom taljenja i puhanja, a postoji nedostatak mašina koje je proizvode budući da je, ponovno, Kina monopolizirala tržište.

Naređivanje kompanijama da ih izrade korištenjem Zakona o obrambenoj proizvodnji neće ih nekim čudom stvoriti.

Sva ta gluma vođe senatske manjine Chucka Schumera, predsjednice Doma Pelosi, zastupnice Alexandrije Ocasio-Cortez i ostalog cirkusa oko Zakona o obrambenoj proizvodnji predstavljaju samo maštarije socijalističkog igranja rata.

Prebacivanje naše industrijske baze u Narodnu Republiku Kinu stiglo je na naplatu. Obnavljanje te baze neće se dogoditi preko noći. Ne kad će se to često morati učiniti iz temelja.

Predsjednik Trump nas je upozoravao o opasnostima naše ovisnosti o kineskom komunističkom režimu. Demokrati koji su negirali tu stvarnost sad se ponašaju kao da mahanje komadom zakonodavnog papira može stvoriti proizvode iz zraka, tako dugo dok se izdaju prave naredbe i potroši dovoljno novaca.

Stvarni život ne funkcionira na takav način.

Demokrati su imali mnogo godina u kojima su mogli financirati izradu zaštitne opreme u američkim tvornicama ili u najmanju ruku nadopuniti zalihe potrošene nakon svinjske gripe 2009. godine. Nisu učinili niti jednu od tih stvari i sad žele okriviti predsjednika Trumpa jer nije u stanju pucnuti prstima i stvoriti milijardu maski u dva mjeseca. U međuvremenu nisu uspjeli nadoknaditi 85 milijuna maski u 7 godina.

Ako ćemo išta naučiti iz ove krize, moramo reći istinu i smatrati ih odgovornima.

Daniel Greenfield je istraživački novinar i pisac koji se usredotočuje na radikalnu ljevicu i islamski terorizam.