Švedska: Koronavirus se brzo širi u somalijskoj zajednici

Michel Lord

Švedska somalijska zajednica osobito je teško pogođena od epidemije koronavirusa, pri čemu najmanje 6 od dosadašnjih 15 žrtava bolesti u Švedskoj vuče podrijetlo iz te afričke zemlje.

Somalijci u Švedskoj se žale da su prekasno primili informacije od vlade u vezi epidemije i da je materijal bio neadekvatan. Većina upozorenja bila su distribuirana na švedskom i engleskom jeziku. Vlada sad izdaje ažurirane informacije na 15 drugih jezika osim švedskog. Švedska nacionalna televizija, SVT, kao i nekoliko švedskih novina počinju dodavati arapske prijevode u svojim objašnjenjima u pokušaju učinkovitijeg širenja informacija imigrantima.

Arapski je trenutačni drugi najviše upotrebljavani jezik u Švedskoj, nadmašujući čak i finski od početka migrantske krize 2015. godine.

Mohamed Nuur, predsjednik Socijaldemokratske stranke u Tensti, kritizirao je vladu jer navodno nije učinila više na informiranju osoba koje ne govore švedskim jezikom, prema izvješću novina Expressen. “Nitko ne bi trebao riskirati svoj život zbog nedostatka informacija ili neuspjeha u svladavanju jezika većine”, rekao je za Expressen.




Švedsko somalijsko medicinsko udruženje izjavilo je da na područjima u kojima žive mnogi imigranti, poput Järva, postoji neproporcionalan broj slučajeva koronavirusa u odnosu na opću populaciju, prema izvješću SVT-a.

Jihan Mohamed, liječnica Švedskog somalijskog medicinskog udruženja, rekla je kako postoje nepotvrđene informacije da se virus među somalijskom populacijom možda proširio u petak, tijekom molitvi u džamijama. Također je napomenula da Somalijci često žive u prenapučenim stanovima i da somalijska kultura naglašava potrebu za socijalnim kontaktom, osobito kad je netko bolestan, što je možda dodatno pomoglo širenju bolesti.

“Svi smo u istom čamcu”, rekao je dr. Mohamed za Expressen u vezi krize. “Svi zdravstveni radnici rade i bore se sa svime što imaju na intenzivnoj njezi i na drugim odjelima. Moramo pomoći s onim što imamo kako bismo pružili informacije koje su potrebne za zaustavljanje zaraze.”

Procjenjuje se da je Švedska trenutačno dom oko 60.000 somalijskih migranata. Rinkeby, predgrađe u Stockholmu, naziva se “malim Mogadishuom” zbog velikog broja Somalijaca.