Tko je sad ‘ksenofobičan’: Kina zabranila ulazak većini stranaca zbog koronavirusa

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/China Uncesored

U četvrtak, Kina je službeno zabranila ulazak većini stranaca, zabrinuta zbog vraćanja COVID-19 virusa u zemlju nakon što se prijenos zaraze navodno usporio. Ministarstvo vanjskih poslova ja objavilo:

S obzirom na brzo širenje COVID-19 diljem svijeta, Kina je odlučila privremeno obustaviti ulaske u Kinu stranim državljanima koji posjeduju vize ili dozvole boravka koje vrijede do trenutka ove objave, počevši od 0 sati, 28. ožujka 2020. godine. Također će biti obustavljen ulazak stranim državljanima s APEC Business karticama za putovanje. Također će biti obustavljene politike koje uključuju lučke vize, 24/48/72-satnu bezviznu politiku, 30-dnevnu bezviznu politiku Jainana, 15-dnevnu bezviznu politiku određenu za inozemnu skupinu koja plovi šangajskom lukom, 144-satnu bezviznu politiku određenu za strane turističke skupine iz Hong Konga ili Macaoa i 15-dnevnu bezviznu politiku Guanhxija određenu za strane turističke skupine zemalja ASEAN-a.

Ulazak s diplomatskim, uslužnim ili C vizama neće biti ugrožen. Strani državljani koji dolaze u Kinu zbog neophodnih ekonomskih, trgovinskih, znanstvenih ili tehnoloških aktivnosti ili zbog izvanrednih humanitarnih potreba mogu se prijaviti za vize u kineskim veleposlanstvima ili konzulatima. Ulazak stranim državljanima s vizama izdatima nakon ove objave neće biti ugrožen.

Suspenzija je privremena mjera koju je Kina primorana poduzeti u svjetlu situacije s epidemijom i praksi drugih zemalja. Kina će ostati u bliskom kontaktu sa svim stranama i pravilno rukovati razmjenom osoblja s ostatkom svijeta pod posebnim okolnostima. Gore navedene mjere ispravljat će se s obzirom na razvijajuću situaciju i sukladno tome objaviti.

Nakon što je predsjednik Trump brzo reagirao na objavu WHO-a da je moguć prijenos virusa COVID-19 s čovjeka na čovjeka, izdajući zabranu putovanja ljudima koji dolaze iz Kine već sljedećeg dana, napadali su ga iz raznih smjerova zbog njegove navodne ksenofobije, uključujući i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji je napao Trumpa na predizbornom skupu, rekavši: “U ovakvim trenucima, ovdje je najpotrebnija vjerodostojnost predsjednika, dok objašnjava što treba i što ne treba raditi. Ovo nije vrijeme za histeriju i ksenofobiju, histeričnu ksenofobiju Donalda Trumpa i, uh, poticanje straha.”




Nakon što je Trump implementirao zabranu putovanja iz Europe, Biden je tweetao: “Zid neće spriječiti koronavirus. Zabrana sveg putovanja iz Europe — ili bilo kojeg drugog djela svijeta — neće ga zaustaviti.”

U utorak navečer, vodeći stručnjak za zarazne bolesti nacije, dr. Anthony Fauci, dao je intervju na radiju u kojem je pohvalio brzu Trumpovu reakciju, rekavši:

Vjerujem da je Italija upala u ove velike probleme iz više razloga koje smo mi, nadam se, izbjegli, naime priljev slučajeva iz Kine nije u Italiji odmah zaustavljen, a jedna od važnih stvari koje smo mi učinili je vrlo rana odluka predsjednika da zaustavi priljev, prvo iz Kine, a sad i iz Europe, ponajviše iz zemalja Italije, Francuske i ostalih, čitave Europske unije. Pošto je jedna od stvari koja hrani epidemiju kad imate priljev slučajeva izvana.