Kako stanovnici Wuhana procjenjuju stvarnu smrtnost… i ona je mnogo veća od službenih podataka

Leah Barkoukis

Stanovnici kineskog grada Wuhana znaju da vlada laže o broju mrtvih od COVID-19 i shvatili su to na temelju broja urni koje pogrebna poduzeća vraćaju obiteljima.

Grad ima sedam velikih pogrebnih poduzeća, a svako od njih vraća svakodnevno kremirane ostatke otprilike 500 osoba njihovih obiteljima, a opet, službeni podaci navode da je ukupan broj mrtvih bio oko 2.500 ljudi.

Sedam pogrebnih poduzeća trenutačno opslužuje Wuhan — ogromnu konurbaciju triju gradova: Hankoua, Wuchanga i Hanyanga.

Korisnici društvenih medija bavili su se s malo osnovne matematike kako bi utvrdili njihov dnevni kapacitet, dok je web stranica Caixin.com izvijestila da je dobavljač u pogrebno poduzeće Hankou dostavio 5.000 urna — što je dvostruko više od službenog broja mrtvih.

Neke su objave na društvenim medijima procjenile da svih sedam pogrebnih poduzeća u Wuhanu svaki dan dijeli ukupno 3.500 urni.

Pogrebna poduzeća su obavijestila obitelji da će pokušati dovršiti kremiranja prije tradicionalnog festivala posjete grobovima Qing Min 5. travnja, što bi označilo 12-dnevni proces koji je započeo 23. ožujka.

Takva bi procjena značila da bi tijekom tog razdoblja bilo razdijeljeno 42.000 urni. (RFA)

“To ne može biti točno… jer spalionice rade neprekidno. Kako je onda umrlo tako malo ljudi?”, rekao je jedan stanovnik Wuhana RFA prošli tjedan.

“Oni su u ponedjeljak počeli distribuirati pepeo i započeli s pogrebnim ceremonijama, rekao je.

Drugi procjenjuje još veći broj mrtvih.

Druga popularna procjena temelji se na kapacitetu kremiranja pogrebnih poduzeća, koja ukupno imaju 84 peći s 24-satnim kapacitetom od 1.560 urni diljem grada, pretpostavljajući da jedno kremiranje traje jedan sat.

Ovaj izračun rezultira s otprilike 46.800 smrti (RFA)

Tijekom vrhunca epidemije, vlada je dovela radnike krematorija iz cijele države kako bi pomogli wuhanskim krematorijima u neprekidnom radu, prema lokalnom stanovništvu.

“Svatko tko promatra taj broj će shvatiti, svatko s bilo kakvom sposobnošću razmišljanja”, rekao je jedan stanovnik Wuhana o službenom broju mrtvih. “Što oni govore o [2.535] ljudi?”

“Sedam krematorija je moglo obaviti taj posao u nešto više od jednog dana.”