Hvala Kina: Mokre tržnice su nam dale koronavirus i one se ponovno otvaraju

Beth Baumann

Left wing populist Politics via YouTube

Početak koronavirusa pripisan je mokroj tržnici u kineskom Wuhanu, gdje je nulti pacijent kupio juhu od šišmiša. Egzotični sisavci u nesanitarnim uvjetima preplavljuju ulice. I, unatoč onome što znamo o početku ovog virusa, Kina je dozvolila ponovno otvaranje mokrih tržnica, izvijestio je Daily Mail. Još gore, očigledno nema nikakvih pokušaja podizanja higijenskih standarda kako bi se spriječila pojava još jednog virusa.

Daily Mail piše:

Prestrašeni psi i mačke nagurani u hrđavim kavezima. Šišmiši i škorpioni nude se na prodaju kao tradicionalna medicina. Zečevi i patke kolju se i deru jedni uz druge na kamenom podu prekrivenom krvlju, prljavštinom i životinjskim ostacima.

To su bili jučerašnji uznemirujući prizori dok je Kina slavila svoju “pobjedu” nad koronavirusom ponovnim otvaranjem prljavih mesnih tržnica onog tipa koji je započeo pandemiju prije tri mjeseca, bez ikakvog očiglednog pokušaja podizanja higijenskih
standarda kako bi se spriječilo buduće izbijanje epidemije.

Kako je pandemija koja je započela u Wuhanu natjerala zemlje širom svijeta na zatvaranje i karantenu, dopisnik Mail on Sunday gledao je jučer kako tisuće kupaca hrli na živu zatvorenu tržnicu u Guilinu, jugozapadnoj Kini.

Na jednoj drugoj tržnici u južnom kineskom gradu Dongguanu, trgovac je reklamirao prodaju škorpiona i šišmiša.

No, najstrašnija stvar: čini se kako Kinezi misle da je Wuhanski koronavirus gotova i završena stvar, čak i dok se zemlje diljem svijeta bore s virusom. I zbog toga se život u Kini počinje vraćati u normalu.

“Svi ovdje vjeruju da je epidemija završila i da se više ne treba brinuti. Što se njih tiče, to je sad samo strani problem”, rekao je neimenovani fotograf Daily Maila. “Tržnice su nastavile raditi na potpuno isti način kao i prije izbijanja koronavirusa. Jedna razlika je u tome što zaštitari pokušavaju spriječiti fotografiranje, što se u prijašnjim vremenima nikad nije događalo.”




Ovo nije prvi slučaj da se zarazne bolesti mogu pripisati životinjama, izvijestio je Associated Press u veljači:

SARS i trenutačna epidemija COVID-19 nisu jedine bolesti kod ljudi čije se porijeklo može pripisati životinjama. Ubijanje i prodaja onoga što se naziva “bushmeat” (meso divljih životinja) u Africi izvor je ebole. Ptičja gripa vjerojatno je potekla od kokoši na tržnici u Hong Kongu 1997. godine. Vjeruje se kako su ospice evoluirale iz virusa koji je zarazio stoku.

Kina se još u prosincu borila s obuzdavanjem Wuhanskog koronavirusa. Tajvan je učinio sve što je bilo u njihovoj moći da upozori svijet. Umjesto toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ih je ušutkala i propustila uzbuniti druge zemlje.

Iako znamo da je virus nastao u Kini, komunistički režim kontinuirano ispumpava propagandu, uključujući izjave da je virus potekao u Sjedinjenim Državama. Režim je također spriječio svoje građane da saznaju o epidemiji Wuhanskog koronavirusa u nastajanju cenzurirajući ključne riječi na internetu. Da stvari budu još gore, WHO je neprekidno ponavljao kineske govorne točke, od kojih je glavna da se virus ne prenosi s čovjeka na čovjeka (što sad znamo da je slučaj). To je također jedan od razloga zašto dužnosnici WHO-a odbijaju razgovarati o upozorenjima Tajvana.

Kina zaslužuje da snosi odgovornost za svoje bezočne laži i propagandu. Oni su toliko bili usredotočeni kako bi izgledali dobro da su izložili riziku milijune života. Umjesto da su radili ono što god je u njihovoj moći kako bi zaštitili ljude diljem globusa, jedino što su željeli je zaštititi svoj imidž.