Švedska: Ilegalni migranti imaju veći prioritet u zdravstvenoj skrbi od starijih Šveđana

Michel Lord

Prema novim smjernicama koje su izdane kao pokušaj nošenja s pandemijom koronavirusa (COVID-19), ilegalnim migrantima u Švedskoj mogao bi se dati veći prioritet u zdravstvenoj skrbi nego starijim osobama domaćeg stanovništva te zemlje.

Nacionalni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb izdao je smjernice medicinskom osoblju u kojima se specifično navodi da se pacijenti moraju liječiti na osnovu njihovog zdravstvenog stanja — a time i šansi za oporavak — umjesto na osnovu švedskog državljanstva ili njihovog pravnog statusa, prema izvješću Nyheter Idag.

U praksi to znači da bi starije osobe ili one s postojećim medicinskim stanjima među domaćim švedskim stanovništvom mogle imati niži prioritet u odnosu na ilegalne migrante.

Glasnogovornik Odbora za zdravstvo tvrdio je da su te smjernice nužne za sprječavanje širenja virusa.

Nyheter Idag je već izvijestio da vlada planira trijažu pacijenata u slučaju da epidemija preplavi zdravstvene usluge. Ako se to dogodi, te smjernice bi se doista mogle primijeniti u praksi — s potencijalno kobnim posljedicama za neke Šveđane.




Stručnjak za zarazne bolesti Staffan Sylvan rekao je za Expressen u prošlomjesečnom članku da je švedski zdravstveni sustav u potpunosti nespreman u slučaju izbijanja velike epidemije.

Švedska imigrantska zajednica već je nesrazmjerno pogođena virusom, pri čemu je veliki broj prijavljenih slučajeva pronađen u somalijskoj zajednici.

Sve to u kombinaciji s činjenicom da Švedska, za razliku od ostatka Europe, do sad nije uvela gotovo nikakva ograničenja što se tiče društvenih interakcija, zemlja se možda suočava s teškim vremenima.