Trump najavio novi 5-minutni test za koronavirus COVID-19

Joseph Curl

Predsjednik Trump je najavio novu spravu za testiranje koronavirusa koja može dati rezultate u samo pet minuta — mnogo brže od sadašnjih testova, koji traju i do tjedan dana.

Testni komplet “5 Minute” Abbott Laboratories za COVID-19 bit će dostupan u liječničkim ordinacijama, hitnim službama i drive-through mjestima tijekom slijedećeg mjeseca, objavio je u ponedjeljak povjerenik Agencije za hranu i lijekove (FDA) dr. Stephen Hahn.

“Baš kao i kod testova za gripu ili strep koje možete obaviti u uredu svog liječnika, možete dobiti odgovor u roku od nekoliko minuta nakon što obavite ovaj test”, rekao je Hahn tijekom brifinga Trumpove skupine za borbu protiv koronavirusa u ponedjeljak u Vrtu ruža.

“Kompanija je rekla da će lansirati test slijedeći tjedan odabranim zdravstvenim ustanovama koje pružaju hitnu skrb.”




Trenutačni testovi za COVID-19 traju i do tjedan dana kako bi dali rezultate. No, od izbijanja epidemije u SAD-u, istraživači rade punom parom kako bi napravili brži test. Hahn je rekao da novom testu uobičajeno treba do 12 mjeseci kako bi prošao sve prepreke i stigao na tržište, ali s podrškom FDA testovi su bili odobreni u roku od tjedan dana.

“Brojevi su bili nevjerojatni na testiranju, ali u narednim danima ćemo ići još brže”, rekao je Trump novinarima.

Trump i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHA) također je u ponedjeljak objavilo da su SAD testirale više od milijun ljudi za COVID-19, što je Trump komentirao kao “prekretnicu u našem ratu protiv koronavirusa.”