Mađarska: Istina o izvanrednim ovlastima Viktora Orbána

Michel Lord

Prekjučer je mađarski parlament odobrio izvanredne ovlasti vladi premijera Viktora Orbána u svrhu borbe protiv epidemije koronavirusa (COVID-19). Mnogi u međunarodnim medijima tvrde da mu to daje diktatorske ovlasti. Istina je, međutim, malo drugačija.

Od parlamenta se prvobitno zatražilo da odluči o toj mjeri na ubrzanom hitnom glasanju prošli tjedan, za što je bio potreban pozitivni odgovor 80% zastupnika. Međutim, prijedlog nije prošao zbog nedostatka potpore oporbenih stranaka, pa je vlada isti prijedlog zakona ponovno poslala kroz uobičajeni postupak, za koji je potrebna dvotrećinska većina.

Prekjučer je usvojen Zakon o zaštiti od koronavirusa. Budući da Orbanova stranka Fidesz i njezin koalicijski partner, Kršćanski demokrati, trenutačno drže dvije trećine mjesta, nije im trebala potpora niti jedne druge stranke — od kojih su se sve osim jedne, nacionalističke stranke Mi Hazánk, protivile toj mjeri. Cjelokupni tekst prijedloga zakona dostupan je na engleskom jeziku na vladinoj web stranici About Hungary.

Zakonom se do daljnjega produljuje “stanje opasnosti”, što je naziv za izvanrednu situaciju, koja je prvobitno proglašena 11. ožujka i koja je inicijalno trebala isteći nakon 15 dana. Ona daje vladi mogućnost poduzimanja svih potrebnih mjera za nošenje s pandemijom sve dok stanje opasnosti ne prođe, uključujući one koje nadilaze trenutačni Zakon o upravljaju katastrofama. Međutim, zakon specifično navodi da se te ovlasti mogu koristiti samo za “sprječavanje, tretiranje, iskorjenjivanje i liječenje” utjecaja epidemije koronavirusa. On ne suspendira vladavinu zakona, sudove niti ograničava temeljna prava građana, kako je objašnjeno u izvješću Zoltána Kovácsa, državnog tajnika za odnose s javnošću na web stranici About Hungary.

Stanje opasnosti će se nastaviti sve dok ne završi kriza koronavirusa. Međutim, to ne znači da vlada može kontinuirano produžavati stanje opasnosti, jer parlament i dalje ima pravo okončati stanje kad god želi. Niti je parlament suspendiran jer je vlada dužna informirati zastupnike o svojim postupcima. Ne bi čak ni imalo smisla suspendirati parlament, pošto Fidesz u njemu ima dvotrećinsku većinu.




Zakon također smatra širenje neistinitih ili iskrivljenih informacija koje bi mogle ugroziti napore vlade u borbi protiv pandemije kaznenim djelom. Međutim, to se odnosi samo na informacije koje mogu utjecati na javnu sigurnost, a sloboda govora i tiska je i dalje zaštićena tijekom stanja opasnosti. Glasnogovornik vlade naglasio je da su slični zakoni već na snazi u mnogim drugim europskim zemljama.

Vlada tvrdi da postoji široka podrška javnosti za ovu mjeru, pri čemu 90 % misli da bi stanje opasnosti trebalo produljiti, a 60% misli da bi ga trebalo produljiti sve dok pandemija na završi. Kažu da je ta mjera potrebna kako bi vlada mogla brzo reagirati na izazove koji se javljaju uslijed stalno mijenjajuće situacije. Situacija je slična onome što je učinio premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson, koji je suspendirao parlament na četiri tjedna dajući izvanredne ovlasti svojim ministrima u kabinetu.

EU je brzo reagirala na vijesti, a njezini povjerenici će pregledati novi mađarski zakon u srijedu. “Bilo kakve izvanredne mjere moraju biti ograničene na ono što je nužno i strogo proporcionalne”, rekao je Eric Mamer, glavni glasnogovornik u izvješću Euronews-a.

Optuživanje Viktora Orbána za antidemokratske mjere nije novost. Prošli tjedan, kad je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić osudila potez vlade, Orbán je odgovorio: “Ako nam ne možete pomoći u trenutačnoj krizi, molim vas da se suzdržite od ometanja naših obrambenih napora”.