Migranti će se vratiti na grčku granicu nakon završetka epidemije koronavirusa, upozorava turski ministar unutarnjih poslova

Remix News

Usprkos tome što se Europa suočava s financijskom implozijom i desetinama tisuća smrti uslijed epidemije koronavirusa, turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu nije se ustručavao uputiti prijetnje Grčkoj i ostatku Europe, upozoravajući da će se migranti vratiti na grčke granice nakon završetka pandemije.

Prošli tjedan, Turska je navodno organizirala autobuse za prijevoz oko 6.000 migranata koji su čekali na europskoj granici do migracijskih centara u devet provincija u Turskoj, izvješćuje keeptalkinggreece.com.

Poduzevši taj korak, Turska je objavila da povlači migrante s grčke granice kako bi spriječila daljnje širenje koronavirusa. U isto vrijeme, turski su dužnosnici navodno obavijestili migrante o rizicima koronavirusa ukoliko bi i dalje ostali na otvorenom, s tisućama njih koji su kampirali na grčkom graničnom prijelazu Evros.

Međutim, Soylu je istaknuo da trenutačni korak koji su poduzeli ne označava preokret u turskoj politici.

“Kad se ova epidemija završi, nećemo sprječavati nikoga tko želi otići”, upozorio je Soylu.

Evakuirani migranti ostat će u karanteni dva tjedna su slučaju da su već zaraženi koronavirusom.

Prema državnoj novinskoj agenciji Anadolu, neki su se migranti složili s prebacivanjem u druge migrantske centre, dok je druge bilo malo teže uvjeriti.




Prije samo mjesec dana, Soylu je uputio oštro upozorenje Europi, rekavši da će masovna migracija promijeniti europske vlade, srušiti europska gospodarstva i pomoći kolapsu burze.

“Uskoro će milijun izbjeglica prijeći u Europu. Europske vlade će pasti, njihova gospodarstva će se destabilizirati, a njihove burze će se srušiti i oni ne mogu ništa poduzeti u vezi toga”, rekao je ministar unutarnjih poslova u intervjuu u emisiji Tarafsız Bölge na CNN Türk.

“Europa to ne može izdržati, ne može se nositi s tim”, upozorio je.

“Pustite ih da rade što god žele”, zaključio je tijekom intervjua, koji je naširoko podijeljen na društvenim medijima.

U tom istom intervjuu, visokopozicionirani turski ministar je rekao: “Grčka moli Tursku po pitanju izbjeglica, oni nemaju kapacitete za sprječavanje protoka izbjeglica. Grci su zbunjeni i ne znaju što učiniti nakon neslaganja u razgovorima između sindikata i granične policije u njihovoj zemlji.”