Tucker Carlson emitirao izvješće koje tvrdi da koronavirus ‘vjerojatno potječe iz laboratorija u Wuhanu’

Virginia Kruta

Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Tonight

Tucker Carlson posvetio je u utorak navečer segment o izvješću koje tvrdi da novi koronavirus najvjerojatnije potječe iz laboratorija u Wuhanu.

Usprkos prethodnim izvješćima da koronavirus potječe od šišmiša, najvjerojatnije vrste koja se može naći na mokrim tržnicama poput one u Wuhanu, novo izvješće Botao Xiao i Lei Xiao s Tehnološkog sveučilišta Južne Kine sugerira da je vjerojatniji scenarij — curenje iz laboratorija.

“Možda biste pomislili da bi se Svjetska zdravstvena organizacija, grupa koja je prošle godine dobila 58 milijuna vaših poreznih dolara, mogla zabrinuti zbog činjenice da vlada uhićuje liječnike i laže o smrtonosnoj novoj bolesti”, započeo je Carlson. “Ali ne. Poput mnogih organizacija, ona je vjerni pas moćnika, što znači da je njihov pravi posao ulizivanje kineskoj vladi.”

Carlson je citirao izvješće — za koje je priznao da ne može neovisno potvrditi ili podržati — napominjući da je informacija u najmanju ruku vrijedna razmatranja.




Izvješće detaljno prikazuje da trag COVID-19 vodi do posrednika, šišmiša potkovnjaka — vrste šišmiša za kojeg su potvrdili da nije dostupan na wuhanskoj mokroj tržnici i ne živi lokalno. Zapravo, u izvješću se navodi da je prirodno stanište tih šišmiša udaljeno najmanje 600 milja (965 km) od prvih poznatih slučajeva, zbog čega se prirodni prijenos sa šišmiša na čovjeka čini malo vjerojatnim.

Jedino mjesto na kojem je ta specifična vrsta šišmiša postojala lokalno nalazi se unutar istraživačkog postrojenja — koje je samo nekoliko stotina metara udaljeno od wuhanske mokre tržnice — i konačni zaključak rada navodi da je pandemija koronavirusa vjerojatno rezultat curenja iz laboratorija: “Ubojiti koronavirus vjerojatno potječe iz laboratorija u Wuhanu.”

Carlson je potom napao američke medije zbog njihove nevoljkosti da pokriju tu priču, usprkos činjenice da je izvješće javno dostupno već gotovo dva mjeseca.

“Objava na web stranici Nacionalnog instituta za zdavlje (NIH), koju je napisao sam direktor Francis Collins, odbacuje svako takvo nagađanje kao ‘nečuveno’. Imajte na umu, NIH bi vas trebao čuvati od bolesti poput ove, a ne trčati u zaštitu neprijateljskih stranih vlada. Ovo je način na koji provode svoje vrijeme dok Amerikanci umiru usred globalne pandemije. I još uvijek, nitko se ne bavi suštinom ovih tvrdnji”, zaključio je Carlson.

Cijeli segment o WHO, Kini i podrijetlu koronavirusa: