Demokratska guvernerka Michigana traži od vlade hidroksiklorokin samo nekoliko dana nakon što je prijetila liječnicima koji su ga propisivali

Paul Joseph Waton

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer sad traži od savezne vlade da joj pošalje hidroksiklorokin samo četiri dana nakon što je prijetila da će oduzeti medicinske licence liječnicima koji ga propisuju.

Prošli tjedan, Whitmer je poslala pismo liječnicima i farmaceutima u kojem im je zaprijetila kaznom zbog propisivanja hidroksiklorokina i klorokina usprkos velikoj studiji koja je preporučila da se “pacijenti s COVID-19 liječe hidroksiklorokinom i azitromicinom kako bi izliječili njihovu infekciju i ograničili prijenos virusa na druge ljude u pokušaju suzbijanja širenja COVID-19 u svijetu.”

Medicinskim djelatnicima prijetila je “administrativna akcija”, a Whitmer je tvrdila da hidroksiklorokin nije zadovoljio referentne vrijednosti za “dokaz učinkovitosti”.

Kako se brzo stvari mijenjaju. Četiri dana kasnije, Whitmer sad moli saveznu vladu da joj pošalje hidroksiklorokin.




“Želimo osigurati da liječnici imaju mogućnost propisivanja ovih lijekova”, rekla je. “Također želimo osigurati da ljudi koji imaju recepte koji prethode COVID-19 imaju pristup lijekovima koji su im potrebni. I zbog toga sav posao koji smo učinili pokušava uspostaviti tu ravnotežu.”

Također je vrijedno napomenuti da je voditeljica Fox News-a Laura Ingraham bila prisiljena obrisati tweet koji je promicao hidroksiklorokin kao lijek za COVID-19 pod prijetnjom suspenzije usprkos činjenici da ga je FDA već odobrio.

U svom pismu odobrenja, FDA je rekla: “Na osnovu sveukupnih znanstvenih dokaza dostupnih FDA, razumno je vjerovati da klorokin fosfat i hidroksiklorokin sulfat mogu biti učinkoviti u liječenju COVID-19.”