GIBSON: Kineski karteli: Oni koji kontroliraju lijekove, kontroliraju svijet

Rosemary Gibson

Ako nas je pandemija koronavirusa nečemu naučila, Sjedinjene Države nisu spremne za izbijanje bolesti ili biološki rat jer više ne proizvodimo lijekove potrebne za preživljavanje.

Nestašice maski, ventilatora i respiratora dospjele su na naslovnice novina, ali nestašica kritičnih lijekova uglavnom je ostala izvan očiju javnosti.

Dana 27. veljače 2020. godine, Agencija za hranu i lijekove (FDA) izvijestila je o nedostatku lijeka uzrokovanom izbijanjem koronavirusa u Kini. Agencija nije imenovala lijek jer je vijest mogla uzrokovati gomilanje zaliha. Od tog vremena, FDA je šutjela o nestašicama. U međuvremenu, američke veleprodaje lijekovima “raspodjeljuju” kritične generičke lijekove, industrijski eufemizam za racioniranje.

Koliko smo ovisni o Kini za lijekove koji se koriste u njezi ljudi s teškim slučajevima koronavirusa? Kina je izvor 90 posto kemijskih polaznih materijala potrebnih za proizvodnju svakodnevnih generičkih lijekova koji pomažu ljudima u oporavku. Oni uključuju lijekove za povećanje opasno niskog krvnog tlaka poput noradrenalina, antibiotika azitromicina za bakterijske infekcije i propofola koji se daje pacijentima koji završe na ventilatorima kako bi im pomogli disati.

Kako su SAD postale ovisne o Kini?

Generički lijekovi predstavljaju 90 posto lijekova koje uzimaju Amerikanci. Tisuće njih izrađuju se od kemijskih polaznih materijala iz Kine.

Kineska dominacija eskalirala je nakon što su SAD Kini dodijelile trgovinski status najpovlaštenije nacije. Unutar tri godine Zakona o trgovinskim odnosima SAD-Kina 2000. godine i kineskog pridruživanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), posljednja tvornica za proizvodnju aspirina u SAD zatvorila je svoja vrata, posljednje postrojenje koje je proizvodilo vitamin C prestalo je s poslovanjem, a jedina preostala tvornica penicilina najavila je svoje zatvaranje. Danas, SAD gotovo nemaju kapacitet za proizvodnju antibiotika.

Uobičajeno je mišljenje da se proizvodnja preselila u Kinu zbog nižih troškova rada i manje regulacija. No, postoji još toga u toj priči.

Zapadne kompanije se ne mogu uspješno natjecati jer slobodno tržište u proizvodnji generičkih lijekova i kemijskih sastojaka ne postoji. Kineski karteli poticani državnim subvencijama potkopavaju američke i druge tvrtke i tjeraju ih iz poslovanja. Zapadne tvrtke se ne natječu protiv kineskih kompanija. One se natječu protiv kineske vlade.

Američka proizvodnja generičkih lijekova se urušava

Kina napreduje na lancu vrijednosti i ima udio od 10 posto u generičkim lijekovima u SAD-u. Prvi je bio lijek za HIV/AIDS. Drugi generički lijekovi koji domaće kompanije proizvode u Kini i prodaju u Sjedinjenim Državama uključuju: antibiotike, anti-depresive, pilule za kontrolu rađanja, kemoterapiju za liječenje raka za djecu i odrasle, lijekove protiv Alzheimerove bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i epilepsije, da navedemo samo neke od njih.

Dok Kina povećava proizvodnju generičkih lijekova za američke bolnice, ljekarne i kućne medicinske ormariće, proizvodnja u SAD-u i ostalim zapadnim zemljama se urušava. Mylan, tvrtka za proizvodnju generičkih lijekova bazirana u Americi, najavila je prošle godine da se udružuje s Pfizerom. U isto to vrijeme, Pfizer je najavio otvaranje svog globalnog generičkog sjedišta u Kini. Sandoz, europska kompanija i Teva, izraelska kompanija, najavile su početkom 2019. godine da će obustaviti proizvodnju mnogih lijekova.

Davno prije nego je koronavirus ozbiljno pogodio američko tlo, vladala je nestašica, ili su u potpunosti bili nedostupni, stotina lijekova. Na saslušanju Senatskog odbora za malo gospodarstvo kojim je predsjedao senator Marco Rubio u ožujku 2020. godine, profesor s Johns Hopkinsa je rekao da njegovoj bolnici nedostaje 200 do 300 lijekova, daleko više od 98 koliko je službeno izvijestio FDA.

Sada se, usred globalne pandemije, suočavamo sa savršenom olujom. Proizvodnja u Kini je obustavljena. Kina je uskratila izvoz maski i ostale zaštitne opreme i postoji vjerojatnost da zadržava lijekove koje se proizvode u toj zemlji.

Nedavno sam posjetila bolnicu i razgovarala s liječnicima o dostupnosti kritičnih lijekova. Rekli su mi da ne mogu nabaviti kritični antibiotik za liječenje upale pluća. Mnogi drugi lijekovi se racioniraju.

Više od 100 zemalja zahvaćenih koronavirusom natječu se za ograničenu globalnu opskrbu kritičnih lijekova čija proizvodnja toliko ovisi o jednoj jedinoj zemlji.

Mađarska, Velika Britanija, Indija i ostale zemlje zapečatile su svoje granice kako bi zabranile izvoz nužnih lijekova. Iako Indija ima vrlo veliku industriju generičkih lijekova, ona ovisi o Kini za 70 posto kemijskih polaznih materijala za njihovu proizvodnju.




Ako kontrolirate lijekove, kontrolirate svijet

Kina uživa u svom geopolitičkom utjecaju. Kako se proteklog mjeseca broj slučajeva koronavirusa povećavao u SAD-u, službeni kineski medij objavio je ovu prijetnju: “Ako Kina objavi da su njezini lijekovi za domaću uporabu i zabrani izvoz, Sjedinjene Države će potonuti u pakao epidemije novog koronavirusa.”

Kineske prijetnje uskraćivanja lijekova nisu novost. Prije više od desetljeća, kineska vlada je prijetila nestašicom lijekova ako savezna vlada ne bude djelovala kako ona to želi. Nikakav trgovinski urnebes nije postojao u to vrijeme.

Nemojte pogriješiti, Kina točno zna gdje su SAD ranjive. U međuvremenu, FDA i industrija pokušavaju točno odrediti one lijekove o kojima u potpunosti ili većinom ovisimo o Kini.

Raketno gorivo u generičkim lijekovima

U srpnju 2019. godine, Komisija za američko-kineski ekonomski i sigurnosni pregled održala je saslušanje o američkoj ovisnosti o kineskim lijekovima. Tijekom saslušanja, predstavnik Ministarstva obrane svjedočio je o rizicima za vojsku zbog lijekova izrađenima s ključnim sastojcima iz Kine.

Ovo je svjedočenje potaknulo opčinjavajuće svjedočenje povjerenika, umirovljenog pukovnika s istaknutim zaslugama u vojnoj službi. Govorio je o tri različita lijeka za krvni tlak čiji su ključni sastojci napravljeni u Kini i koji su sadržavali raketno gorivo. Ako je on dobivao kontaminirane lijekove, vjerojatno su ih dobivali i ostali vojni službenici, rekao je.

Umirovljeni pukovnik bio je jedan od milijun Amerikanaca čiji su lijekovi za krvni tlak kontaminirani kancerogenima. U srpnju 2018. godine, FDA je najavila prvo od mnogih povlačenja. Dok su mnogi proizvođači opozvali svoje proizvode, najviše je zabrinjavao proizvođač iz Kine čiji je aktivni sastojak sadržavao 200 puta više od prihvatljive granice kancerogenog raketnog goriva, po piluli. Još gore, kompanija je znala da njezin proizvod ne zadovoljava američke standarde, ali ga je svejedno prodavala.

U međuvremenu, koronavirus je prošli mjesec sletio na američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Theodore Roosevelt dok je patrolirao Južnim kineskim morem. Zaraženo je više od dvadesetorice članova posade. Nosač je bio prisiljen na hitno zaustavljanje na Guamu kako bi svih 5.000 članova posade moglo biti testirano.

Nemojte pogriješiti, Sjedinjene Države se suočavaju s egzistencijalnom prijetnjom koju predstavlja kineska kontrola nad globalnom zalihom sastojaka i kemijskih materijala za proizvodnju kritičnih lijekova. U rukama neprijatelja, lijekovi se mogu koristiti kao oružje. Oni se mogu proizvesti sa smrtonosnim kontaminatima ili prodavati bez bilo kakvog stvarnog lijeka u njima, čineći ih tako neučinkovitima.

Iste govorne točke: Industrija generičkih lijekova i premijer Xi Jinping

Direktor Ureda za trgovinu i proizvodnu politiku Bijele Kuće, dr. Peter Navarro, izradio je izvršnu naredbu Kupuj američke medicinske potrepštine za američku vojsku, Ministarstvo ratnih veterana i strateške nacionalne zalihe.

Odjednom se pokrenula lavina suprotstavljanja posebnih interesnih skupina. Oni su tvrdili da bi proizvodnja lijekova u Sjedinjenim Državama na neki način poremetila lanac opskrbe lijekovima. Kao što je napomenuto, on je već bio poremećen prije koronavirusa, prepun lijekova loše kvalitete i konstantnih nestašica.

Industrija generičkih lijekova distribuirala je nacrt pisma Bijeloj kući 24. ožujka 2020. godine, u kojem se navodilo da bi lijekovi proizvedeni u Americi “destabilizirali opskrbni lanac (lijekova)”. Dva dana kasnije, premijer Xi Jinping koristio je slične govorne točke tijekom virtualnog G20 summita. Rekao je da globalni lanac opskrbe mora “ostati stabilan”.

Premijer Xi je dodao da će Kina povećati svoju ponudu aktivnih farmaceutskih sastojaka međunarodnom tržištu. Generičku industriju ne smeta rast kineskog nacionalizma i monopolistički položaj Kine, dok se s druge strane protivi da Sjedinjene Države spase minimum minimuma proizvodne sposobnosti za svoju nacionalnu sigurnost.

Sudbina Izvršne naredbe je neizvjesna. Lobisti u Washingtonu rade prekovremeno kako bi povećali našu ovisnost o zemlji koja nam je prijetila ubojstvom. Razmislite malo o tome.

Rosemary Gibson viša je savjetnica u Hastings Centru i autorica knjige Kina Rx-a: Razotkrivanje rizika američke ovisnosti o Kini u medicini. Pratite je na Twitteru @Rosemary100.