Kina usred eksplozije pandemije navodno blokirala izvoz medicinske zaštitne opreme američkih kompanija

Ryan Saavedra

Komunistička partija Kine navodno je usred eksplozije pandemije blokirala američke proizvođače od izvoza očajnički potrebne osobne zaštitne opreme (PPE), koja se koristi za zaštitu medicinskih radnika, a Trumpova administracija sad razmatra pravnu akciju protiv Kine.

New York Post izvijestio je u nedjelju: “Vodeći američki proizvođači opreme za medicinsku sigurnost rekli su Bijeloj kući da ih je Kina spriječila u izvozu svojih proizvoda iz zemlje u jeku širenja pandemije koronavirusa — čak i dok je Peking pokušavao ‘manipulirati svjetskim tržištem’ osobne zaštitne opreme”.

“Rukovoditelji iz kompanija 3M i Honeywell rekli su američkim dužnosnicima da je kineska vlada u siječnju počela blokirati izvoz N95 respiratora, čizmica, rukavica i ostalih potrepština proizvedenih u njihovim tvornicama u Kini”, izvijestio je Post, prema visokom dužnosniku administracije. “Kina je platila proizvođačima njihove standardne veleprodajne cijene, ali je zabranila prodaju vitalnih stvari bilo kome drugome, rekao je dužnosnik.”

Kina je također uvezla 1,2 milijardi dolara vrijedne “materijale za suzbijanje i kontrolu epidemije” od kraja siječnja do kraja veljače, koji su uključivali milijarde maski i desetke milijuna komada “zaštitne odjeće” iz brojnih zemalja diljem svijeta.

Visoki dužnosnik rekao je Postu: “Podaci vlastitih kineskih carinskih agencija ukazuju na pokušaj manipuliranja svjetskim tržištem osobne zaštitne opreme poput rukavica, zaštitnih naočala i maski masivnim povećanim kupovinama — dok je istodobno Kina, najveći svjetski PPE proizvođač, ograničavala izvoz.”

Jenna Ellis, viša pravna savjetnica Trumpove kampanje 2020., rekla je Postu o pravnim opcijama koje bi Trumpova administracija mogla poduzeti protiv Kine.

Ellis, ne govoreći u ime administracije, rekla je Postu: “Ljudi umiru. Kad imate namjernu, hladnokrvnu smišljenu akciju kao što je to slučaj s Kinom, to bi se smatralo ubojstvom prvog stupnja.”

Ellis je rekla da administracija razmatra proces “preko Ujedinjenih naroda” kako bi se obračunala s Kinom.

“Oni su već jedanput žrtvovali svijet i sad ga ponovno žrtvuju sa svojim profiterstvom od PPE koja je očajnički potrebna zemljama poharanima Kineskim koronavirusom”, rekla je Ellis za Daily Wire.




Michael Wessell, jedan od članova osnivača Savezne komisije za ekonomski i sigurnosni pregled SAD-Kina, potvrdio je da su optužbe protiv Kine istinite u izjavi koju je dao za Post, rekavši da američkim medicinskim profesionalcima “nedostaju PPE za borbu protiv krize” zbog Kine.

“Shvaćamo da se Kina upustila u politike kako bi ne samo pokušala razviti svoje vlastite sposobnosti, već to učiniti na štetu proizvođača širom svijeta”, rekao je Wessell. “U doba kad je rasla potražnja zbog suočavanja s krizom, Kina je prikupljala sve proizvode za svoju vlastitu uporabu.”

Wessell je rekao da su neke od akcija koje je poduzela Kina “vjerojatno ilegalne”.

“[Kina] ih koristi za meku moć, u osnovi govori da je humanitarna gesta pokušati se dodvoriti američkim ljudima kad su neki od problema s kojima se suočavamo izravni rezultat kineskih politika”, dodao je Wessell.

Vijest dolazi nakon što se brojna oprema koju je Kina poslala širom svijeta pokazala neispravnom, a komunistička nacija prisilila je Italiju da natrag otkupi zalihe koje je Italija dala Kini kako bi joj pomogla u početku izbijanja epidemije.

“Nakon što je COVID-19 našao svoj put do Italije, poharavši njezino starije stanovništvo, Kina je rekla svijetu da će donirati osobnu zaštitnu opremu (PPE) kako bi pomogla Italiji u zaustavljanju širenja virusa”, izvijestio je Spectator. “Kasnija izvješća su pokazala da je Kina zapravo prodala, a ne donirala, PPE Italiji. Viši dužnosnik Trumpove administracije rekao je Spectatoru da je čak mnogo gore od toga: Kina je prisilila Italiju da natrag otkupi PPE zalihe koje je dala Kini tijekom početne epidemije koronavirusa.”

Dužnosnik je rekao Spectatoru: “Prije nego je koronavirus pogodio Europu, Italija je poslala tone PPE-a u Kinu kako bi pomogla Kini da zaštiti svoje stanovništvo. Kina je potom poslala talijansku PPE natrag u Italiju — jedan dio, čak ne sve… i to im naplatila.”