Mađarska ulaže 5,5 milijardi eura u gospodarstvo, nametnula porez bankama i multinacionalnim tvrtkama

Remix News

Mađarska će za svoje mjere protiv pandemije i program ekonomskog oporavka izdvojiti ukupno 2.008 milijardi forinti (5,5 milijardi eura), objavio je u subotu ministar nadležan za ured premijera Gergely Gulyás.

Nakon prošlotjedne najave premijera Viktora Orbána da će izraditi ovogodišnji proračun koji će ostaviti dovoljno prostora za manevriranje i upravljanje krizom i gospodarskim oporavkom, Gulyás je rekao da će se fond za obranu od koronavirusa sastojati od 663 milijardi forinti (1,81 milijardi eura), dok će se za program ekonomskog oporavka izdvojiti ukupno 1.345 milijardi forinti (3,68 milijardi eura).

Cilj programa gospodarskog oporavka je pokretanje gospodarstva, očuvanje radnih mjesta i stvaranje novih kako bi se nadoknadila ona izgubljena.

Otprilike tri četvrtine sredstava za ovaj program doći će iz smanjenja proračuna ministarstva u iznosu od 922 milijarde forinti i također će se nadopuniti s 423 milijarde forinti iz Nacionalnog fonda za zapošljavanje.

Što se tiče fonda za obranu od pandemije, njegov dio će doći iz dodatnog poreza na banke (50 milijardi forinti) i multinacionalnih trgovačkih lanaca (33 milijarde forinti).




Na zaprepaštenje većine općina, porez na automobile koje prikupljaju — važan dio prihoda za naselja — također će biti preusmjeren u fond za obranu, kao i polovica državnih subvencija političkih stranaka (1,2 milijarde forinti).

Gulyás nije precizirao odakle će doći preostali iznos fonda za obranu.

Također je potvrdio da će zdravstveni djelatnici dobiti jednokratni bonus od 500.000 forinti (oko 1.375 eura).

Sa 744 potvrđena slučajeva koronavirusa u Mađarskoj (još uvijek najniže od svih zemalja srednjoeuropske regije), glavna liječnica Cecília Müller upozorila je u nedjelju da bi Budimpešta uskoro mogla prijeći u fazu masovne infekcije.

Okruzi Budimpešta i Pešta imaju najveći broj slučajeva, otprilike dvije trećine ukupnog broja u zemlji. Dosad je umrlo 43 osobe, 67 je izliječeno, a 14.325 se nalazi u obaveznoj kućnoj karanteni.