Poljski ministar: Poljska, Mađarska i Češka su se zaštitile od ‘strane kulture islama’ odbacujući migrantske kvote

Remix News

Poljska, Češka i Mađarska spasile su se od “strane kulture” islama kad su odbacile migrantske kvote, rekao je poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u intervjuu za poljsku javnu televiziju (TVP).

Ziobro se osvrnuo na nedavnu presudu Europskog suda (ECJ) od 2. travnja, koja je navela da su Poljska, Češka i Mađarska prekršile zakon EU odbijajući sudjelovati u mehanizmu preseljenja migranata.

“Neke EU institucije su u potpunosti odvojene od stvarnosti. Poljska je imala pravo ne prihvatiti izbjeglice, kao i Češka i Mađarska. Mi štitimo našu suverenost od strane kulture islama kad je bilo pokušaja da nam se nametne”, rekao je.

EU je donijela odluku o kvotama nakon što su Njemačka i ostale južne zemlje postale preopterećene migrantima, ali Poljska i Mađarska odbile su primiti ijednog migranta, dok je Češka primila sam 12.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Ziobro je tvrdio kao EU ne pomaže u doba krize i pokazuje “veliku slabost” tijekom pandemije. Rekao je da o tome najviše svjedoči činjenica da tjednima nije učinila ništa kako bi pomogla najviše pogođenim zemljama.

Ziobro je istaknuo da je EU, ispričavajući se Talijanima, također obećala nova dodatna sredstva Poljskoj, što se ispostavilo neistinitim.

“Oni su jednostavno rekli da možemo koristiti sredstva koja su poljskoj već na raspolaganju za druge infrastrukturne ciljeve u borbi protiv pandemije, tak da nam nisu dali ništa novo”, naglasio je ministar.

Naglasio je da su ono što očigledno funkcionira tijekom krize — nacionalne države poput Njemačke, Italije i Španjolske, a ne EU institucije.

Ministar Ziobro objavio je da je razlog zašto Poljska želi povlačenje određenih ograničenja EU taj što će to, primjerice, dovesti do nižih cijena energije.

“To se uglavnom odnosi na nevjerojatno visoku cijenu koju plaćamo zbog provođenja takozvane klimatske politike. Ako odustanemo od nekih nametnutih rješenja, to bi moglo dovesti do pada cijena energije i električne energije u Poljskoj”, objasnio je.




Mađarska i Češka također odbacuju presudu Europskog suda o migrantskim kvotama.

Mađarska i češka vlada odlučno su odbacile presudu Europskog suda o migrantskim kvotama.

Na primjer, glavni češki političari su izjavili da je presuda “nebitna” i “nevažna”.

“Jedino što je važno jest da nećemo prihvatiti bilo kakve migrante i da su kvote u međuvremenu istekle, osobito zahvaljujući nama”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Mađarska drži isti stav prema migracijskim kvotama, a ministrica pravosuđa Judit Varga rekla je u izjavi: “Budući da su odluke o kvotama davno izgubile svoju punovažnost, nemamo nikakve obveze prihvatiti tražitelje azila.”

Tri zemlje uključene u presudu nisu jedine koje na migrantske kvote gledaju kao na neuspjelu politiku. Austrija je također sad izrazila svoje protivljenje migrantskim kvotama, pri čemu je austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao da se shema migrantskih kvota poput one implementirane 2015. godine više nikada ne smije ponoviti.