Čekajte… Koliko liječnika misli da je hidroksiklorokin učinkovit protiv Wuhanskog koronavirusa?

Matt Vespa

Screenshot: YouTube/CNA

Dakle, je li učinkovit? Hidroksiklorokin je lijek protiv malarije za koji se navodi da je učinkovit protiv simptoma Wuhanskog koronavirusa. A opet, dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedan od glavnih dužnosnika predsjednika Trumpa koji rade na suzbijanju epidemije u Sjedinjenim Državama, upozorio je da ga ne može proglasiti vjerodostojnim. On je profesionalac. Ovo je novi virus. Ovaj lijek nije testiran u tom pogledu, ali tisuće liječnika govori da djeluje.

U Michiganu, demokratska državna zastupnica Karen Whitsett zarazila se bolešću i primila je taj lijek. Rekla je kako je osjetila olakšanje svojih simptoma u manje od dva sata. Bila je svjesna hidroksiklorokina zbog nedavne dijagnoze Lymeove bolesti, ali nije znala da se može koristiti za liječenje COVID-19. Zahvaljuje lijeku i predsjedniku Trumpu što su joj vjerojatno spasili život.

Jackson i Coker, tvrtka zdravstvenog osoblja, napravila je anketu 1.200 liječnika širom zemlje i pronašla da bi 65 posto njih propisalo lijek svojoj obitelji kad bi se zarazili Wuhanskim koronavirusom, a 67 posto je izjavilo da bi i sami uzeli lijek.




Šezdeset i pet posto liječnika diljem Sjedinjenih Država reklo je da bi propisalo lijekove protiv malarije klorokin ili hidroksiklorokin kako bi liječili ili spriječili COVID-9 kod člana obitelji, prema novoj anketi koju je danas objavila tvrtka Jackson & Coker, jedna od najvećih tvrtki zdravstvenog osoblja u zemlji.

Samo 11 posto je reklo da uopće ne bi koristilo lijek.

U međuvremenu, 30 posto anketiranih liječnika reklo je da bi propisalo lijek članu obitelji prije pojave simptoma ako su bili izloženi COVID-19, visoko zaraznom virusu koji uzrokuje infekciju sličnoj upali pluća.

“Radeći u zdravstvu, naučili smo da je najbolji način dobivanja iskrene perspektive od liječnika što se tiče mogućnosti liječenja pitati: ‘Biste li dali ovo svojoj obitelji?'”, rekao je Tim Fischer, predsjednik Jackson & Coker. “Obitelji diljem SAD-a — i zapravo svijeta — žele znati mogu li što učiniti kako bi zaštitili i spasili svoje najmilije.”

Jackson & Coker proveo je anketu među 1.271 liječnika iz 50 država od 4. travnja do 7.travnja. Proveo je tu anketu ne kako bi utjecao na raspravu o liječenju pacijenata s anti-malarijskim lijekovima, već kako bi osigurali zastupljenost glasa liječnika. Anketa ima toleranciju pogreške od +/- 3 posto s 95-postotnom razinom povjerenja anketiranih liječnika.

Možda u sljedećih nekoliko tjedana možemo dobiti definitivnu potvrdu da je ovaj lijek učinkovit, ali postoji sve više priča koje pokazuju da ovaj lijek funkcionira. Mogao bi predstavljati dobro privremeno sredstvo prije službenog cjepiva.