Njemačka Savezna obavještajna služba: Turska je poticala migrantske nerede na grčkoj granici

Remix News

Izvješće njemačke Savezne obavještajne službe (BND) upućuje na to da je turska vlada prošli mjesec namjerno poticala nerede na grčkoj granici rasporedivši pripadnike svojih sigurnosnih službi među gomile migranata.

Prema njemačkom tjedniku Der Spiegel, njemačka Savezna obavještajna služba (BND) ima dokaze o akcijama Turske.

“Turske vlasti prisilile su nekoliko tisuća migranata da se ukrcaju na autobuse i prevezle ih do granice. Snage državne sigurnosti pomiješale su se među gomile izbjeglica, potičući nasilje na granici”, govori analiza BND-a.

Kad su njemačke vlasti tražile objašnjenje od svojih turskih kolega, turski su sigurnosni dužnosnici poricali bilo kakvo sudjelovanje u neredima, izvijestio je njemački tabloid Bild krajem ožujka.

Međutim, Der Spiegel je istaknuo da su grčke sigurnosne snage također zaključile da su neke nerede, koji su uključivali migrante koji su bacali kamenje i druge projektile prema grčkim snagama, potaknuli profesionalci.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem veljače otvorio je migrantima granicu prema Europi. Do sredine ožujka, grčke snage su zabilježile više od 50.000 pokušaja prelaska granice.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izvijestio je da su se zbog izbijanja koronavirusa migranti privremeno povukli s granice s Turskom.

Turska je migrante evakuirala u objekte u kojima će dva tjedna biti u karanteni.

Međutim, Mitsotakis je dodao da taj potez neće promijeniti grčke planove jačanja granične ograde.

“Ovo poglavlje se možda zatvara, ali nema sumnje da će se ova borba nastaviti”, rekao je premijer svojim ministrima.




Turska je također signalizirala da će se migranti vratiti na granicu čim završi kriza koronavirusa, u potezu koji će zasigurno potaknuti napetosti između Turske i Europe.

“Kad ova epidemija završi, mi nećemo sprječavati nikoga tko želi otići”, upozorio je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Soylu je također bio otvoren u svojim motivacijama poticanja migranata u Europu.

U ožujku, Soylu je uputio oštro upozorenje Europi, rekavši da će masovna migracija promijeniti europske vlade, srušiti europska gospodarstva i pomoći kolapsu burze.

“Uskoro će milijun izbjeglica prijeći u Europu. Europske vlade će pasti, njihova gospodarstva će se destabilizirati, a njihove burze će se srušiti i oni ne mogu ništa poduzeti u vezi toga”, rekao je ministar unutarnjih poslova u intervjuu u emisiji Tarafsız Bölge na CNN Türk.

“Europa to ne može izdržati, ne može se nositi s tim”, upozorio je.