Fox News izvijestio da je koronavirus vjerojatno potekao u laboratoriju u Wuhanu

Richard Moorhead

Fox News je izvijestio da vladini dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima na tu temu sad vjeruju da je Kineski koronavirus pobjegao iz laboratorija, za razliku od dosadašnjih navoda o podrijetlu iz mokre tržnice hranom.

Izvori ne vjeruju da je koronavirus stvoren u svrhu oružja, već je ušao u čovjeka na Institutu virologije u Wuhanu od šišmiša. Šišmiši su poznati nositelji širokog spektra virusa koji se uobičajeno ne mogu prenijeti na ljude, a moguće je i da je virus prenesen sa šišmiša na pangolina i natrag, poprimivši tako oblik koji je omogućio zarazu ljudi.

Izvori koje navodi Fox tvrde da wuhanska mokra tržnica zapravo nikad nije prodavala šišmiše te da je kineska vlada iskoristila tu specifičnu tržnicu kao žrtvenog jarca kako bi odvratila pažnju s Instituta virologije u Wuhanu. Američko veleposlanstvo u Kini već je prethodno upozorilo State Department o potencijalno opasnim istraživanjima na šišmišima i koronavirusima u tom objektu.




Predsjedavajući Združenog stožera, general Mark Milley, potvrdio je tu mogućnost kad su ga u utorak tijekom konferencije za novinare upitali o mogućem prijenosu COVID-19 na čovjeka u laboratoriju.

“Ne bi vas trebalo iznenaditi da smo pokazali veliko zanimanje za to i da smo imali mnogo obavještajnih resursa koji su detaljno istražili ovu stvar. Samo bih rekao da u ovom trenutku to još uvijek nije jasno, iako se čini kako težina dokaza na to ukazuje prirodno, ali još uvijek to ne znamo za sigurno.”

Anonimni izvori bili su u krivu i prije i teško je definitivno zaključiti je li američka vlada pouzdano utvrdila da je virus ušao u čovjeka u wuhanskom laboratoriju. Ali izvješće Foxa ukazuje na to da vladini dužnosnici razmatraju tu mogućnost mnogo ozbiljnije nego samo kao rubnu teoriju zavjere. Liberalni mediji smatraju je takvom od samog početka globalne pandemije koronavirusa, osobito u svojim kritikama senatora Toma Cottona koji je dovodio u pitanje narativu kineske vlade o podrijetlu ove pandemijske bolesti.