Godinu dana kasnije, uzrok požara u Notre Dame ostaje misterij

Paul Joseph Watson

Godinu dana nakon što je požar gotovo uništio katedralu Notre Dame u Parizu, njegov uzrok ostaje misterij.

Dana 15. travnja 2019. godine, 850 godina stara gotička zgrada našla se u plamenu koji je uništio njezin ikonski toranj.

Iako je policija inicijalno tvrdila da je vjerojatni uzrok požara električni kratki spoj, građevinska kompanija Europe Echaffaudage je rekla da je električna energija koja je pokretala dva lifta na mjestu nesreće “bila savršeno unutar specifikacija i dobro održavana”.

12 mjeseci kasnije i još uvijek nema službenog zaključka o tome kako je započeo požar.

Le Journal des Arts izvješćuje da je zatvaranje zbog koronavirusa, kao i činjenica da su ostaci izvornih skela koje je srušila vatra još uvijek na mjestu događaja, usporilo istragu.

“Stručnjaci još uvijek nisu uspjeli dobiti pristup području za koje se vjeruje da je izvor požara, a to područje neće biti dostupno sve dok se ne spuste skele”, izvješćuje ArtNet.




Kao što smo prethodno istaknuli, francuska vlada je nakon požara naredila državnim arhitektima da ne daju intervjue o požaru u Notre Dame.

Kao što to dokumentira video u nastavku, BuzzFeed je nekoliko dana nakon požara pustio lažnu priču koja je negirala da su muslimani slavili požar, usprkos dokazima koji su nedvojbeno pokazivali suprotno.

Na Facebooku je objavljen video koji je pokazivao korisnike s islamskim imenima koji reagiraju na goruću katedralu s palcima prema gore i nasmiješenim emotikonima.

BuzzFeed je potom tvrdio u članku: “Video u pitanju ne pokazuje na što su korisnici Facebooka reagirali.”

To je bila totalna laž. Video u pozadini jasno je prikazivao goruću katedralu Notre Dame.