Facebook uklanja sve objave koje citiraju Prvi amandman zbog ‘poticanja ilegalne aktivnosti’

The Babylon Bee

SAD — Tijekom ove tekuće pandemije, Facebook je odlučio stati na kraj svim objavama koje potiču aktivnosti koje krše odredbe lokalnih vlasti, poput masovnih prosvjeda ili napuštanja svoje kuće. Kao dio ovog napora, platforma sad uklanja sve objave koje citiraju Prvi amandman, pošto govore da to samo potiče ilegalnu aktivnost.

“Sjetite se Prvog amandmana”, pisalo je u objavi korisnice Facebooka Samanthe Tucker. “On kaže: ‘Kongres ne smije donijeti nikakav zakon koji se odnosi na ustanovljavanje religije, ili zabranjivanje njezinog slobodnog prakticiranja; ili uskraćuje slobodu govora ili tiska; ili pravo građana na mirno okupljanje, te da od Vlade traže ispravljanje nepravdi.'”




Objavu su istog trenutka uklonili Facebookovi admini, koji su primijetili da “slobodno prakticiranje religije”, “mirno okupljanje” i “traženje ispravljanja nepravdi od vlade predstavljaju stroga kršenja lokalnih zakona. U upozorenju se ipak navodi da je “sloboda govora dozvoljena”, ali samo ako ostane unutar “strogih smjernica Facebooka”.

Prvi amandman nije jedini amandman koji se našao pod kritičkim okom Facebooka, budući da citiranje Drugog amandmana rezultira trenutnom doživotnom zabranom. Ipak, svakome je dozvoljeno citiranje Trećeg, pošto nikoga zapravo nije briga za njega.

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.