‘Ovo je ludost’: Tucker Carlson preispituje ‘znanost’ u pozadini zatvaranja

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Tonight

Voditelj Fox News-a Tucker Carlson otvorio je u srijedu navečer svoju emisiju “Tucker Carlson Tonight” s monologom u kojem preispituje “znanost” u pozadini tekućih nacionalnih zatvaranja.

Nakon što je napomenuo nedostatak osnovnih sloboda i ekonomske teškoće s kojima se suočavaju mnogi Amerikanci, Carlson je primijetio da im je “bolje da se ne žale na to” ako ne žele biti cenzurirani ili čak uhićeni.

“Kakva je ovo zemlja?”, upitao je. “To je zemlja u karanteni. Rečeno nam je da nemamo drugog izbora, već to učiniti — u potpunosti zaustaviti naše živote.”

A opet, objasnio je Carlson, “znanost” u pozadini ovih zatvaranja je daleko od dokazane.

“Masovne karantene, govore nam uvijek iznova, jedini su način za spašavanje života”, rekao je Carlson. “Ali to je laž. Oni ne znaju da je to istina, usprkos onome što su tvrdili. Ne postoji znanstveni zapis koji bi tome posvjedočio. To nikad nije učinjeno. Mi trenutačno proživljavamo najveći i najskuplji eksperiment ikada proveden u ljudskoj povijesti. Potrošili smo bilijune dolara i uništili milijune ljudi, jednostavno nagađajući da će nas zatvaranje nacije spasiti od koronavirusa. Je li to uspjelo? Je li nagađanje bilo točno?”

Gledajući “podatke”, suosnivač Daily Callera primijetio je da je osam američkih saveznih država, koje dosad nisu izdale naredbu o ostanku u skloništu, još uvijek “ispod nacionalnog prosjeka u slučajevima koronavirusa i smrti, po stanovniku.” Potom se osvrnuo na rad “novinara i profesora Wilfreda Rileyja”, koji se “pozabavio matematikom” usporedivši brojke po stanovniku po državi i pronašao da “strategija zaključavanja države gotovo nije utjecala na to koliko je bilo ozbiljno izbijanje koronavirusa.”

“Jeste li iznenađeni time?”, upitao je Carson. “Možda ne biste trebali biti. Isti trend možete vidjeti u ostalim zemljama. Švedska, kao najglasovitiji slučaj, nikad nije bila zatvorena. Restorani nikad nisu bili zatvoreni. Ta zemlja još uvijek pati od koronavirusa, zapravo pati više nego mi u SAD-u. Ali čini se kako je epidemija u toj zemlji dosegla vrhunac. I Švedska je bez zatvaranja, a ovo je ključno, prošla daleko bolje od nekih drugih zemalja koje su primijenile mjere zatvaranja. To uključuje Britaniju, Italiju, Španjolsku i Belgiju.”

“Kako to može biti istina?”, pitao je retorički. “Čini se kako je to u suprotnosti sa svime što slušamo po čitave dane. ‘Zatvaranja zaustavljaju virus’. To je ono što nam govore, gotovo uvijek velikom glasnoćom i s maksimalnim bijesom i samopravednošću, izazivajući nas da se usprotivimo. Ali zapravo ne postoji mnogo dokaza da je to istina.”

Nakon što je kritizirao gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija zbog drakonskih mjera koje je uveo u gradu, Carlson je citirao istraživanje istraživača sa Sveučilišta Južna Kalifornija koji su pronašli da se “od početka travnja, do 5,6 posto čitave zemlje zarazilo bolešću”:

“Do 320.000 odraslih ljudi Los Angelesa navodno je već imalo bolest”, rekao je. “U to vrijeme, službena brojka iznosila je oko 8.000 ljudi. Gradski dužnosnici nisu imali pojma. Nisu bili ni blizu. Virus se proširio među ogromnom populacijom usred jedne od najrestriktivnijih karantena u američkoj povijesti. Što vam to govori. Govori vam da zatvaranje nije uspjelo.”

No, umjesto da priznaju neuspjeh i nauče na svojim greškama, dužnosnici su “uvelike ignorirali bilo kakav dokaz koji optužuje njihovu politiku ili koji bi mogao zaprijetiti njihovoj novo stečenoj i voljenoj moći.”

“Oni ne žele znati činjenice”, rekao je voditelj Fox News-a. “Doista, neki od njih sad obećavaju još dulja zatvaranja, možda čak do kraja ljeta i još strože kazne za one koji ih krše.”

“To je ludost”, zaključio je. “To definitivno nije znanost. To nema nikakve veze s javnim zdravljem, a još manje sa širokim javnim interesom. Umjesto toga, ovo je što se događa kad se mediokriteti odjednom nađu s božanskim moćima: odlučivanje tko može izaći, koje medicinske postupke smijete imati. To je osjećaj svemoćnosti i taj osjećaj im se sviđa. On ispunjuje prazno mjesto u njima. Oni ga se ne žele odreći. Oni žele da to traje zauvijek, čak i ako zemlja umre. Ali to ne može trajati vječno. Zbog toga što to nije njihova zemlja. Naša je.”