Je li moguć izlazak Italije iz EU? Nova anketa sugerira upravo to.

Michel Lord

Može li se u bliskoj budućnosti Europske unije dogoditi Italexit? Nova anketa sugerira da je to očigledna mogućnost.

Dok se u Bruxellesu nastavljaju žustri pregovori u vezi financijske pomoći zemljama koje su pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19), anti-EU osjećaji su u mnogim zemljama u porastu. To je osobito vidljivo u Italiji, koja je bila najteže pogođena članica bloka tijekom krize.

Belgija, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Portugal, Slovenija i Španjolska zalagale su se za izdavanje tzv. “korona obveznica” koje bi raspodijelile dug među svim zemljama u bloku. Međutim “Štedljiva četvorka” — Austrija, Finska, Njemačka i Nizozemska — odbijaju taj prijedlog i pozivaju na aktiviranje Europskog mehanizma za stabilnost, koji bi državama članicama omogućio uzimanje kredita u obliku kupovine obveznica od Europske središnje banke.

Nigdje razočaranje u EU nije bilo jače vidljivo nego u Italiji, a nove ankete pokazuju da je Talijanima dosta onoga što vide kao neadekvatne mjere bloka kao reakciju na krizu. 49% Talijana se sad zalaže za izlazak iz EU i Eurozone općenito, prema anketi koju je početkom ovog mjeseca proveo Institut Tecne i koju je izvijestio Express. To predstavlja 20-postotno povećanje od prije 18 mjeseci, posljednji put kad je provedena takva anketa.




Drugo nedavno istraživanje koje je proveo Termometro pronašlo je da je gotovo 40% Talijana u korist izlaska iz EU i Eurozone, što sugerira da je anketa Tecnea točna, izvješćuje Il Sussidiario.

Anketa Tecnea također je zabilježila da samo 40,9% ispitanika želi ostanak Italije u bloku. Ostalih 10% želi da Italija napusti Eurozonu ili u nekim slučajevima da Italija ostane u Eurozoni, ali napusti EU.

Ove brojke sugeriraju da bi Italija u slučaju održavanja referenduma o ostanku u EU, pro-europski Talijani izgubili.

Antonio Maria Rinaldi, ekonomist i zastupnik stranke Lega, sugerirao je prošli tjedan da Njemačka slijedi “đavolski plan” pritiskujući Nizozemsku na protivljenje mjeri koronavirusa, dok zapravo sama Njemačka želi poraziti tu ideju, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe