Nizozemska: Porastao kriminal među ‘tražiteljima azila’ u 2019. godini

Arthur Lyons

Broj kaznenih djela koji su počinili tražitelji azila koji žive u Nizozemskoj naglo je porastao u 2019. godini, gotovo 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema izvješću Ministarstva pravosuđa i sigurnosti koje su dobile nizozemske novine De Telegraaf, tražitelji azila počinili su oko 6.000 kaznenih djela u 2019. godini, što je povećanje od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, koja je vidjela gotovo 5.000 zločina tražitelja azila.




Ali nije zabrinjavajuće samo naglo povećanje broja kaznenih djela koja su počinili migranti. Vrste počinjenih zločina tražitelja azila također su postale gore.

Prošle godine, većina zabilježenih zločina uključivala je “manje” prijestupe, poput krađe u trgovini, džeparenja ili provala; međutim, nasilni zločini poput pokušaja ubojstva i silovanja također su postali češći.

Trebalo bi istaknuti da velika većina tražitelja azila dolazi iz mjesta u kojima nema sukoba — takozvanih sigurnih zemalja poput Alžira i Maroka. Migranti koji dolaze ih tih zemalja čine šezdeset posto kriminalnih tražitelja azila. Većina nema šanse za dobivanje azila, a opet uzrokuju većinu problema.