Visoki dužnosnik DHS-a: Koronavirus najbrže umire na suncu, vrućini, vlazi

Daily Wire News

Screenshot: YouTube/White House

Bill Bryan, pomoćnik tajnika u Ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS), rekao je tijekom konferencije za novinare Radne skupine za koronavirus Bijele kuće da koronavirus najbrže umire ako je izložen suncu, vrućini i vlazi.

“Naše najupečatljivije zapažanje do sad je snažan učinak za koji se čini da sunčeva svjetlost ima na ubijanje virusa, kako na površini, tako i u zraku”, rekao je Bryan. “Već smo vidjeli sličan učinak i s temperaturom i vlagom, gdje je povećanje temperature i vlažnosti, ili oboje, općenito nepovoljnije za virus.”

Bryan je pokazao različite rezultate koje su istraživači DHS-a pronašli kad su promatrali poluživot koronavirusa.

“Ne mjerimo virus koliko dugo će on živjeti na površini, nego mjerimo raspad virusa u smislu njegovog poluživota, budući da ne poznajemo određene elemente”, rekao je Bryan. “Ne znamo koliko osoba izlučuje kad pljune … kad kihne, koji god bio slučaj, ne znamo koliko je virusa tamo.”




“Dakle, to ime veze s tim koliko dugo će virus biti živ i aktivan, stoga mjerimo poluživot jer se poluživot ne mijenja”, nastavio je Bryan. “Dakle, ako pogledate poluživot od 18 sati, ono što u osnovi vidite jest da se svakih 18 sati život virusa prepolovi. Dakle, ako počnete s tisuću čestica virusa, za 18 sati imat ćete ih 500, nakon još 18 sati to će pasti na 250 i tako dalje i tako dalje.”

“Dakle, virus umire znatno bržim tempom izložen višim temperaturama i vlažnosti”, zaključio je Bryan. “Ako pogledate četvrti red, unosite sunčevu svjetlost u to, unosite UV zrake u to, istim efektima u drugom redu kao što je temperatura od 21-24°C i vlažnosti od 80% na površini (npr. kvake na vratima, nehrđajući čelik…), ali dodajete tome sunčevu svjetlost, poluživot se smanjuje sa 6 sati na 2 minute. To govori o utjecaju koje UV zrake imaju na virus.”