Facebook se ispričao zbog suspendiranja korisnika koji su na Dan sv. Jurja objavili englesku zastavu

Michel Lord

Screenshot: YouTube/Borkus Studio

Predstavnici Facebooka, giganta društvenih medija, ispričali su se zbog suspendiranja računa mnogih britanskih korisnika koji su u utorak, na Dan sv. Jurja, objavili slike engleske zastave. Sv. Juraj je svetac zaštitnik Engleske, a engleska zastava nosi križ sv. Jurja.

Mnogi korisnici Facebooka objavili su slike koje su na sebi sadržavale englesku zastavu kako bi izrazili svojim prijateljima i obitelji sretan Dan sv. Jurja. Kao odgovor na to, Facebook je suspendirao i banirao na desetke računa. Drugi su pak korisnici banirani zbog objavljivanja slike koja je uključivala riječi “Ponosan što sam Englez”, prema izvješću The Sun.

Korisnici su obaviješteni da slike promiču “opasne pojedince i organizacije” i krše standarde zajednice o govoru mržnje društvene mreže. Mnogi pogođeni korisnici bili su bijesni. Usprkos tome što su uklonili slike, nekim je navodnim prijestupnicima zabranjen pristup stranici, dok su drugi primili privremene suspenzije.

Zabrane su osobito došle kao šok s obzirom na to da su britanske vlasti apelirale na građane da izvjese engleske zastave kod kuće, za razliku od izlaska iz kuće kako bi proslavili prigodu radi tekuće krize koronavirusa (COVID-19).

U subotu, predstavnik Facebooka se izvinuo zbog “bilo kakvog prouzročavanja uznemirenosti”, objašnjavajući da “naš tim pregledava milijune stranica, objava i slika svaki tjedan i povremeno napravimo grešku, kao što se to najvjerojatnije dogodilo i u ovom slučaju.”

Facebook je također dodao kako se uklanjaju restrikcije na pogođenim računima.

Platforme društvenih medija postale su naročito drakonske u provođenju tzv. pravila “govora mržnje”. Prošli je mjesec Hanni Afsar, bivši musliman koji živi u Norveškoj, baniran s Facebooka na 30 dana zbog objave komentara koji su bili kritični prema islamu, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe. Prošle godine, finska zastupnica postala je predmet policijske istrage nakon što je na Facebooku objavila stih iz Biblije koji je kritičan prema homoseksualnosti. A u Švedskoj, korisnici Facebooka koji su objavljivali postove o Tommyju Robinsonu također su pogođeni zabranama.