Europska komisija priznala da su izvanredne mjere Mađarske zakonite

Michel Lord

Kad je Mađarska u ožujku najavila da uvodi hitno zakonodavstvo u svrhu borbe protiv epidemije koronavirusa (COVID-19), pristigle su globalne osude liberala koji su tvrdili da si kontroverzni mađarski premijer Viktor Orbán pokušava ilegalno dodijeliti diktatorske ovlasti. Mnogi su pozivali Europsku uniju da poduzme akciju protiv Mađarske. Ali sad je Europska komisija (EC) priznala da su izvanredne mjere Mađarske bile zakonite.

Među glasovima koji su osuđivali Mađarsku niti jedna osoba nije išla toliko daleko kao Donald Tusk, bivši predsjednik Europske komisije i trenutačni predsjednik Europske narodne stranke (najvećeg EU parlamentarnog bloka čiji je Mađarska član), koji je optužio Orbána za nacizam i pozvao na izbacivanje Orbánove stranke Fidesz, kao što je to prethodno izvijestio Voice of Europe. Sve to dogodilo se usprkos činjenice da su mnoge europske nacije donijele slična izvanredna zakonodavstva kako bi se nosile s pandemijom.

Iako su mnogi ljudi, koji očigledno nisu pregledali zakon, tvrdili da zakonom — koji Mađarska naziva “Zakon o zaštiti od koronavirusa” — Orbán “suspendira parlament” i stoga može “vladati dekretom”, istina o zakonu je bila prilično drugačija. A nakon što je EC ispitala stvar, nije imala drugog izbora nego se složiti s time.




Nakon što je pregledala zakon, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová, službeno je priznala da je EC utvrdila kako su mađarske mjere u potpunosti zakonite i u skladu sa standardima Europske unije, izvijestio je Die Welt.

Mađarska ministrica pravosuđa, Judit Varga, objavila je presudu EC-a na Facebooku. U jučerašnjem televizijskom intervjuu, Varga je pozvala EU i svoje domaću mađarsku oporbu da se ispriča zbog nepravednog klevetanja Mađarske.

“Oporbeni zastupnici natjecali su se jedni s drugima kako bi proširili lažne vijesti u Bruxellesu i svakodnevno se žale jer europske institucije ne poduzimaju oštrije korake protiv Mađarske”, napisala je Varga na Facebooku, kao što je izvijestio Remix News. “Jučerašnja izjava potpredsjednice Europske komisije u potpunosti je diskreditirala oporbenu kampanju protiv naše zemlje.”