Grčki ministar obrane uskoro očekuje novi val migranata

Michel Lord

Screenshot: YouTube/Νίκος Παναγιωτόπουλος

Iako je na tursko-grčkoj granici zbog epidemije koronavirusa posljednjih tjedana došlo do pada u broju migranata koji ilegalno pokušavaju prijeći u EU, grčki ministar nacionalne obrane izjavio je kako očekuje da će migrantski val uskoro ponovno porasti.

Grčka je od početka bila na prvoj liniji tekuće migrantske krize. A nakon što je turski predsjednik Recep Erdogan na kraju veljače najavio da njegova zemlja više neće sprječavati milijune migranata na njezinom teritoriju u prelasku granice, grčke snage sigurnosti suočile su se s noćnim borbama protiv vojske migranata kojima je tjednima pomagala turska policija.

Iako je Grčka nedavno doživjela predah, ministar obrane Nikolaos Panagiotopoulos izjavio je kako je samo pitanje vremena prije nego se sukob nastavi.

“Ništa se nije promijenilo, alarm još uvijek odzvanja”, rekao je Panagiotopoulos u ovotjednom televizijskom intervjuu, izvješćuje Protothema. “Naš odgovor i planiranje na turske akcije ostaje isti. [Grčke] oružane snage su spremne.”




Migranti pokušavaju ući u Grčku ili preko kopna, duž granice s Turskom ili čamcem iz Turske preko Egejskog mora.

No, slanje vojske migranata kako bi nadvladale grčku obranu nije jedini način na koji njezin turski susjed pokušava potkopati napore zemlje. Turske oružane snage također su vukle provokativne poteze posljednjih tjedana, preletima preko grčkog teritorija i slanjem mornaričkih plovila u grčke vode Egejskog mora, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.

Nakon rasprave sa svojim turskim kolegom, Panagiotopoulos je izjavio kako se Turska složila otkazati veliku vojnu vježbu koja je bila planirana. Ali je rekao kako ne očekuje da će Turska dugoročno promijeniti svoj pristup.

Panagiotopoulos je jasno dao do znanja da Grčku neće zastrašiti turske akcije: “Uvijek ćemo biti spremni prepoznati i zaustaviti [Tursku]”, rekao je. “Mi odmjeravamo njihovo ponašanje i ponašamo se u skladu s tim.”