HEMINGWAY: Demokrati žanju ‘oluju’ na koju je upozoravao Kavanaugh

Mollie Hemingway

Brett Kavanaugh bio je kandidat za Vrhovni sud kojem su se liberali vrlo teško mogli usprotiviti. Imao je zvjezdanu reputaciju, besprijekornu prošlost i blagu ćud. Dok su članovi Otpora držali prosvjede na stepenicama Vrhovnog suda nekoliko minuta nakon što ga je predsjednik Trump najavio kao svoj izbor za nasljednika umirovljenog člana Vrhovnog suda Anthonyja Kennedyja, njihovi rani napori da ga drže podalje od klupe pokazivali su malo obećanja.

Sve to promijenilo se sredinom rujna 2018. godine, kad je Washington Post pažljivo upakirao i iznio tvrdnju Christine Blasey Ford da ju je Kavanaugh pokušao silovati kad je bila u srednjoj školi. Mediji i demokrati smjesta su se uhvatili te optužbe u očajničkom pokušaju sprječavanja Kavanaughovog potvrđivanja na Vrhovni sud.

Do ovakve reakcije nije dovela kvaliteta optužbe. Blasey Ford nije imala dokaza da je ikad susrela Kavanaugha, a kamoli da ju je pokušao silovati. Nije bila sigurna u vezi bilo kojeg detalja vezanog za incident, osim da je popila točno jedno pivo i da ju je Kavanaugh pokušao silovati.

Nije znala kako je došla na navodni događaj, gdje se on zbio, kako je došla kući ili čija kuća je to bila. Niti jedan od četiri svjedoka koje je identificirala novinarima kao prisutne na događaju u pitanju nije podržao njezinu tvrdnju. To je uključivalo i njezinu blisku prijateljicu Leland Keyser, koju su zajednički poznanici pritiskali da promijeni svoje svjedočenje da se ne sjeća događaja u pitanju. Kavanaugh je iza sebe imao armiju bliskih prijatelja i pristaša koji su svjedočili o njegovom karakteru tijekom adolescencije i odrasle dobi.

Ipak, tijekom sljedećih deset dana, u novinama i na internetu objavljeno je na tisuće članaka dok su medijske kuće svoj cjelodnevni raspored posvećivale optužbi. Svi su prionuli poslu kako bi legitimizirali optužbe, oslikali tužiteljicu u što simpatičnijem svjetlu, umanjili brojne probleme s njezinom pričom i ignorirali oslobađajuće informacije. Svatko tko je podržao Kavanaugha, od srednjoškolskih prijatelja do aktualnih američkih senatora, bio je podvrgnut neprijateljskom tretmanu medija i optužbama da je apologet silovatelja.

Nacija je s užasom gledala kako se savezni sudac, sretno oženjeni otac dvoje male djevojčice, opetovano naziva silovateljem. Suradnik MSNBC-a Jason Johnson nazvao je Kavanaugha “petim po redu u grupnom silovanju. To je bilo nakon što je klijentica Michaela Avenattija Julie Swetnick tvrdila, apsurdno, da je Kavanaugh bio tajni vođa silovateljskog kartela koji je harao ulicama prigradskog Marylanda. Jedna novinarka je priznala kako je pokušala preokrenuti još jednu mutnu tvrdnju Kavanaughove kolegice s Yalea kako bi specifično pokazala obrazac nedoličnog ponašanja.

Bila je to zastrašujuća rulja, najgora vrsta mahnitosti kojoj su mnogi Amerikanci ikad svjedočili. Demokratski senatori u Odboru za pravosuđe prihvatili su svaku tvrdnju, bez obzira na to koliko ona bizarna bila. Nakon očigledno smiješne tvrdnje Swetnick, svi demokrati u odboru pozvali su na momentalno povlačenje Kavanaughove nominacije.

Sve je kulminiralo otvorenim saslušanjima na kojima je Blasey Ford javno optužila Kavanaugha, još uvijek bez dokaza, a Kavanaugh se borio kako bi se obranio. U dugoj uvodnoj riječi, on je podsjetio okupljene kako su mu se javno suprotstavili od samog trenutka nominacije, na čelu sa senatorom Schumerom koji je javno rekao da će se suprotstaviti Kavanaughu sa svim raspoloživim sredstvima. Drugi senator je nazvao Kavanaugha zlim i rekao da su oni koji ga podržavaju “suučesnici u zlu”.

Razumijem strasti ovog trenutka, ali rekao bih tim senatorima, vaše riječi imaju značenje. Milijuni Amerikanaca vas sad pažljivo slušaju. S obzirom na komentare poput ovih, je li ikakvo iznenađenje da su ljudi bili spremni učiniti bilo što kako bi fizički zaprijetili mojoj obitelji, kako bi poslali nasilni e-mail mojoj supruzi, kako bi izmislili bilo kakve optužbe protiv mene i mojih prijatelja. Kako bi me raznijeli i srušili.
Posijali ste vjetar. U desetljećima koja predstoje, bojim se da će čitava zemlja požeti oluju.

Mediji i ostali partizani bili su ogorčeni Kavanaughovim primjedbama. “Brett Kavanaugh je jednostavno nevjerojatno postao ljut — i politički”, napisao je Aaron Blade u Washington Postu. New Yorker-ov Benjamin Wallace-Wells napisao je da je Kavanaugh održao “Ljutitu, partizansku, trumpovsku uvodnu izjavu”. Njegovo uspješno opovrgavanje optužbi potvrđeno je tako što su se njegovi protivnici okupljali oko nove govorne točke da je bio previše uznemiren zbog lažne optužbe da je serijski grupni silovatelj.




Događaji tijekom posljednjih tjedana dokazali su da je Kavanaugh bio u pravu. Iako su se prije dvije godine mediji i demokrati izvukli sa zakopavanjem optužbi za seksualni napad iznijetih protiv Joea Bidena, to sad ne funkcionira. I nemaju nikoga drugoga kriviti osim sebe.

Možda se činilo potrebnim igrati se s lažnim optužbama za serijsko grupno silovanje kako bi zaustavili kandidata od mjesta na Vrhovnom sudu — ili kako bi osigurali da će pravda uvijek imati “zvjezdicu” pored njegovog imena u bilo kojoj odluci o pobačaju, kao što je odvjetnica Blasey Ford priznala da je bio cilj njezine klijentice. Ali taj potez ima nevjerojatno ozbiljne posljedice.

Sjetite se da se sam Biden pridružio borbi protiv Kavanaugha. Kao što Marc Thiessen podsjeća čitatelje:

Tko je čitavo vrijeme navijao za njih? Joe Biden. Bivši potpredsjednik inzistirao je da bi Ford “trebali dati povlasticu sumnje” i objavio da “za ženu kako bi izašla pod užarena svjetla fokusa, nacionalno, morate krenuti s pretpostavkom da je barem suština onoga što govori stvarna, bez obzira na to zaboravila ona činjenice ili ne.” Pozivao je, preko svog glasnogovornika, na “temeljit i nestranački napor kako bi se došlo do istine, kamo god ona vodila.” Veličao je njezino svjedočenje kao “hrabro, vjerodostojno i snažno”. Čak je objasnio njezin nedostatak potrjepljujućih svjedoka, izjavivši: “Ako, ne daj Bože, izlazite i netko vas potapša po stražnjici, vaš šef, ili vam nešto dobaci, koliko bi vas to prijavilo?”

Ako su mediji i demokrati mislili da se mogu izvući sa svojim ponašanjem dostojnim prezira protiv Kavanaugha i zatim se okrenuti i pokušati zakopati optužbe o seksualnom napadu protiv Bidena, oni su grdno pogriješili.

Budući da mediji i demokrati nemaju konzistentnih standarda kako se ponašati prema optužbama za seksualni napad, oni se suočavaju s posljedicama. To je nevjerojatno niska letvica, ali nema sumnje da su tvrdnje Tare Reade protiv Bidena značajno snažnije od tvrdnji Blasey Ford protiv Kavanaugha.

Na primjer, Reade ima dokaz da je upoznala Bidena. Nitko ne osporava da je radila za njega 1993. godine. Nadalje, ona ima nevjerojatno snažne dokaze da je rekla više osoba o Bidenovom napadu u vrijeme kad tvrdi da se to dogodilo. Njezina vlastita majka nazvala je u emisiju Larryja Kinga na CNN- kako bi razgovarala o tom događaju 1993. godine! Priča Blasey Ford promijenila se posljednjih godina kad ju je počela pričati, ali je nije ispričala nekoliko desetljeća i ne prije nego je Kavanaugh postao nacionalno prepoznatljiva figura.

Ništa od svega ovoga ne govori da je Biden kriv, ali mediji i demokrati zasigurno jesu. Oni su bili spremni uništiti čovjekov život zbog mnogo slabijih tvrdnji, stoga ne mogu na bilo koji način opravdati ignoriranje Readeovih tvrdnji. Bez obzira na to žele li mediji i demokrati priznati rastući bijes zbog njihovog prezirnih dvostrukih standarda, taj bijes neće otići.

Oni su posijali vjetar sa svojim tretiranjem Kavanaugha. Sad će, baš poput onoga čega se bojao Kavanaugh, čitava zemlja požeti oluju.