Danska: 3 od 4 muslimanskih migranata želi zabraniti kritiziranje islama

Michel Lord

Izvješće o slobodi govora koje je nedavno objavilo dansko Ministarstvo pravde otkriva da gotovo osam od deset muslimana koji žive u zemlji želi zakonski zabraniti svako kritiziranje islama.

Izvješće, pod naslovom “Sloboda govora u Danskoj“, objavljeno je prošli mjesec. Ono je istraživalo stavove prema slobodi govora svih danskih državljana. Među nalazima studije moglo se vidjeti da 76 posto migranata koji su došli iz muslimanskih zemalja ili čiji su roditelji došli iz muslimanskih zemalja, želi zabraniti svaku kritiku religije, prema izvješću Samhällsnytt.

Među istom skupinom, studija je utvrdila da samo 59% njih želi vidjeti zakon koji zabranjuje uvođenje šerijatskog zakona u Dansku.

Od ukupnog stanovništva Danske, uključujući migrante iz muslimanskih zemalja, studija je pokazala da samo 18% njih želi zabranu kritiziranja islama.




Ovi alarmantni rezultati slični su onima koje je dobio nizozemski istraživač Ruud Koopmans, koji proučava muslimanske migrante u Europi već više od 20 godina. Prema izvješću objavljenom prošle godine, Koopmansovo istraživanje pokazalo je da dvije trećine muslimanskih migranata koji žive u Europi smatra šerijatski zakon važnijim od zakona zemalja u kojima žive. Njegov zaključak glasi da je nemoguće integrirati muslimane u Zapadna društva.

Nedavni incidenti ne sugeriraju sretnu budućnost što se tiče odnosa između muslimana i domaćih Danaca u Danskoj. Prošli mjesec, snimljen je migrant koji govori danskom političaru Rasmusu Paludanu da su Danci “životinje” koje će naposljetku biti “istrijebljene”. A u četvrtak, danska policija uhitila je muškarca u Kopenhagenu za kojeg se sumnja da je planirao izvesti džihadski teroristički napad u toj zemlji.