Grčka: Migranti napali još jednu crkvu na Lezbosu

Michel Lord

Napadi migranata na grčke pravoslavne crkve na otoku Lezbosu postali su uobičajena pojava u posljednje vrijeme. Ovaj put, meta najnovijeg zvjerstva bila je crkva Svete Katarine u gradu Moriji.

Fotografije koje su objavljene u izvješću Greek City Timesa pokazuju temeljito vandaliziranu crkvu, s religijskim ikonama koje su razbijene i razbacane po podu.

Prošli mjesec također je napadnuta crkva Svetog Rafaela, koja se nalazi blizu migrantskog kampa na otoku.

Moria je dom jednog od glavnih prihvatnih centara za ilegalne migrante na grčkim otocima. Otoci trenutačno ugošćuju više od 50.000 migranata, a gotovo polovina njih nalazi se na Lezbosu. Broj stanovnika Lezbosa iznosi samo 90.000.

Iako su ljudi na Lezbosu bili u razmatranju za Nobelovu nagradu 2016. godine zbog njihove spremnosti prihvaćanja toliko velikog broja ljudi, mnogi od njih sad preispituju svoju velikodušnost, osobito zbog nasilja i vandalizma koji su postali svakodnevna pojava na otoku koji je, prije migrantske krize, imao vrlo malo kriminala.




Migranti na otoku također su uništili i druga mjesta, posjekavši tisuće maslinovih drva te ispunivši plovne putove smećem. Suočeni s karantenom zbog koronavirusa, migranti su usmjerili svoj bijes na svoje domaćine, prkoseći policiji i bacajući kamenje na automobile u prolazu. A prošli mjesec, afganistanski migrant je ubio svog sunarodnjaka u blizini izbjegličkog kampa Moria.

Napadi na crkve su osobito šokantni s obzirom na duboku religioznost mještana Lezbosa.