Izvješće sugerira da je Kina ‘namjerno prikrila ozbiljnost’ pandemije kako bi nagomilala zalihe

Ryan Saavedra

Novo izvješće Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) od ovog mjeseca navodi da je Komunistička partije Kine (CCP) “namjerno prikrila ozbiljnost” izbijanja koronavirusa koji je nastao u Wuhanu jer su željeli nagomilati medicinske zalihe koje su im bile potrebne u odgovoru na pandemiju.

“Analiza navodi da je, umanjujući ozbiljnost koronavirusa, Kina povećala uvoz i smanjila izvoz medicinskih potrepština”, izvijestio je Associated Press. “Pokušala je to prikriti ‘negirajući da postoje ograničenja na izvoz te komplicirala i odgađala isporuke svojih trgovinskih podataka’, navodi se u analizi.”

AP je dodao: “Izvješće također navodi da je Kina veći dio siječnja zadržavala informacije od Svjetske zdravstvene organizacije da je koronavirus ‘zaraza’ kako bi mogla naručiti medicinske potrepštine iz inozemstva — i da je njezin uvoz maski za lice i kirurških haljina i rukavica naglo porastao.”

Izvješće DHS-a govori da se njegovi zaključci temelje na 95% vjerojatnosti da promjene u kineskoj razini uvoza i izvoza ne padaju unutar normalnog raspona odstupanja.

New York Times izvijestio je u ožujku:

Dok su se bolnice i vlade očajnički dale u potragu za respiratorima i kirurškim maskama kako bi zaštitile liječnike i medicinske sestre od pandemije koronavirusa, one se suočavaju s teškom stvarnošću: Svijet ovisi o Kini za njihovu izradu, a zemlja ih tek počinje dijeliti.

Kina je izrađivala polovinu svjetskih maski prije izbijanja koronavirusa, a od tog je vremena povećala svoju proizvodnju gotovo 12 puta. No, zadržavala je proizvode za sebe. Kupovine i donacije također su donijele Kini veliki dio svjetskih zaliha iz drugih mjesta.

Sada se zabrinutost u vezi zaliha maski povećava. Dok globalno širenje virusa eskalira, vlade diljem svijeta ograničavaju izvoz zaštitnih sredstava, za što stručnjaci govore da bi moglo pogoršati pandemiju.

Izvješća navode da je Kina nagomilala 2,46 milijardi komada medicinskog materijala, uključujući više od 2 milijarde maski, a kineske kompanije su navodno dale upute svojim zaposlenicima u stranim zemljama da otkupe lokalne zalihe maski.

New York Post izvijestio je u travnju:

Rukovoditelji kompanija 3M i Honeywell rekli su američkim dužnosnicima da je kineska vlada u siječnju počela blokirati izvoz N95 respiratora, čizmica, rukavica i ostalih potrepština koje proizvode njihove tvornice u Kini, prema visokom dužnosniku Bijele kuće.

Kina je platila proizvođačima njihove uobičajene veleprodajne cijene, ali je zabranila prodaju vitalnih stvari bilo kome drugome, rekao je dužnosnik.




Državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da Kina ima povijest pandemija koje započinju unutar njihovih granica i “ima povijest vođenja laboratorija ispod svakih standarda.”

“Ovo nije prvi put da smo imali svijet izložen virusu kao rezultat propusta u kineskom laboratoriju”, rekao je Pompeo. “Mogu vam reći da postoji značajna količina dokaza da je to došlo iz onog laboratorija u Wuhanu.”

“Komunistička partija Kine imala je mogućnost spriječiti svu ovu nesreću koja je zadesila svijet”, nastavio je Pompeo. “Ovo je ogromna kriza koju je stvorila činjenica da se Komunistička partija okrenula obliku, okrenula vrstama dezinformacije, vrstama prikrivanja koje rade autoritarni režimi. Da su ti znanstvenici radili u Americi, oni bi ovo iznijeli u javnost.”

“Umjesto toga, Kina se ponašala kao što se ponašaju autoritarni režimi, pokušala je prikriti, sakriti i zbuniti. Ona je koristila Svjetsku zdravstvenu organizaciju kao alat da čini isto. To su stvari koje su sad podarile ovu ogromnu krizu, ogroman gubitak života i ogromne ekonomske troškove širom svijeta”, nastavio je Pompeo. “Australci se slažu s tim. Čujete kako Europljani počinju govoriti isto. Mislim da je cijeli svijet ujedinjen u razumijevanju da je Kina donijela ovaj virus svijetu.”