Ted Cruz: Hollywood u ‘potpunosti sudjeluje’ u kineskoj cenzuri

David Krayden

Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Tonight

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz rekao je u utorak da je predstavio zakonodavstvo koje bi zabranilo hollywoodskim produkcijama korištenje “imovine Pentagona” u slučaju podržavanja kineske cenzure.

“Mi nećemo olakšavati kinesku komunističku cenzuru”, rekao je Cruz u emisiji “Tucker Carlson Tonight”. “Problem cenzure je masovni problem unutar Kine. Kineska cenzura i prikrivanje ove pandemije [koronavirusa] pomoglo je izazvati 257.000 smrti širom svijeta, a kad je u pitanju Hollywood, Hollywood nije nevini promatrač ovdje.”

Senator i bivši republikanski kandidat za predsjednika govorio je o izvješćima u kojima se govori da je COVID-19 virus slučajno procurio iz Instituta virologije u Wuhanu.

“Hollywood u potpunosti sudjeluje u tome, Hollywood surađuje s kineskim cenzorima; Hollywood je uvijek iznova voljan to raditi, budući da se radi o mnogo novca.”

Cruz je spomenuo kako su Kinezi zahtijevali promjene u nastavku filma “Top Gun”. “Izvorni ‘Top Gun’ bio je možda najuspješniji mornarički film za regrutiranje ikada napravljen”, rekao je Cruz, napominjući kako je Kina željela da se s jakne glavnog lika Mavericka uklone zastave Tajvana i Japana.

“Što mi poručujemo svijetu, da se Maverick boji kineskih komunista?”, pitao je Cruz.





Senator je također rekao kako je Kina zahtijevala da se iz filma “Bohemian Rhapsody” uklone sve naznake da je glavni pjevač grupe Queen, Freddie Mercury, bio homoseksualac.

“Malo pauzirajte i razmislite koliko hollywoodskih producenata voli signalizirati vrlinu o svojoj hrabrosti i slobodi govora i umjetničkom integritetu, a s druge strane rado uklanja činjenicu da je Freddie Mercury gay? To je nevjerojatno.”

“To sam baš neki dan istaknuo i nekoliko LGBT časopisa me odmah počelo napadati: ‘Kako se Ted Cruz usuđuje ustati i boriti za prava homoseksualaca.’ Slušajte, ja sam protiv cenzure i protiv kineskih komunista i, onako usput, vjerujem u istinu”, rekao je Cruz.

Kritičari optužuju Kinu za prikrivanje dokaza i svjedočanstva vezanih za koronavirus nakon izbijanja bolesti u gradu Wuhanu. Vodstvo Komunističke partije sumnjiči se za ušutkavanje liječnika koji su pokušali upozoriti svijet na potencijalno razaranje COVID-19 virusa, a izvješća sugeriraju da je režim sustavno lagao o broju ljudi umrlih od virusa.