Njemačka: Umirovljenik istjeran iz stana kako bi napravio mjesta za migrante

Michel Lord

Umirovljenik u Njemačkoj borio se na sudu protiv odluke lokalnog vijeća da ga izbaci iz njegovog doma kako bi se napravilo mjesta za migrante. Sud je sad podržao odluku vijeća.

75-godišnji Klaus Roth živi u Neckartailfingenu u blizini Stuttgarta sa svojom 73-godišnjom partnericom. Neckartailfingen je selo s otprilike 3.800 stanovnika. Prije više od godinu dana, selo koje je već ugostilo 40 migranata, dobilo je upute da preuzme još njih.

Okružno vijeće Esslingena, koje je nadležno za Neckartailfingen, odlučilo je da Rothov stan, inače u vlasništvu zajednice, koji se sastoji od šest soba na više od 150 četvornih metara, treba oduzeti i pretvoriti u prihvatni centar za smještaj dodatnih migranata. Presuda suda iz 1990-ih daje vijećima ovlasti za oduzimanje imovine u tu svrhu.

Roth, koji u stanu živi više od 25 godina, odbio je napustiti stan i osporio je odluku o deložaciji na okružnom sudu u Nürtingenu na kojem je izjavio: “Uložio sam mnogo novca i rada u stan. Renovirao sam ga sam od nule.” Roth je pretrpio nekoliko srčanih udara, a također boluje od astme i dijabetesa. Također je vrlo popularan u selu, u kojem volontira kako bi pomogao svojim starijim sugrađanima. Roth je čak pokazao svoju podršku migrantima u prošlosti — 2015. godine, kad je radio u lokalnoj radnoj skupini koja je pomogla tražiteljima azila da pronađu smještaj u trenucima izbijanja migrantske krize.




Međutim, sud je presudio u korist vijeća, prema izvješću Junge Freiheit. U odluci suda, navodi se veličina Rothovog stana i kako je za njega razumno da živi u manjem stanu. Iako je sud priznao da deložacija predstavlja Rothu problem, oni tvrde da to ne “nadmašuje legitimne interese vlasnika”.

Kad im se Junge Freiheit obratio radi pojašnjenja, vijeće Esslingena reklo je da ne želi reći je li ovo legitiman slučaj iznimnih okolnosti, već je apeliralo na “solidarnost zajednice” i zakonske odredbe koje pozivaju da migranti budu ravnomjerno raspoređeni među zajednicama.

Roth mora napustiti stan do 30. rujna. Neckartailfingen je prihvatio devet novih migranata, a njih šestorica će biti smještena u Rothovom bivšem stanu.

Oduzimanje imovine postala je uobičajena metoda suočavanja s rastućim njemačkim migrantskim stanovništvom. To je osobito slučaj sada, kad skupine koje zastupaju migrante inzistiraju da migranti dobiju pristup većim prostorima kako bi mogli prakticirati mjere socijalnog distanciranja u borbi protiv Wuhanskog virusa.