Švedski liječnik: Starijim osobama koje boluju od Wuhanskog virusa uskraćuju kisik

Screenshot: YouTube/Angry Foreigner

Švedski liječnik upustio se u križarski pohod kako bi pokazao da vlasti u njegovoj zemlji namjerno uskraćuju starijim pacijentima liječenje kisikom koje bi im moglo spasiti živote ako su zaraženi Wuhanskim virusom (COVID-19).

Dr. Jon Tallinger, koji na društvenim medijima nosi ime “Whistleblower MD” (zviždač liječnik – op. a.), liječnik je opće prakse na klinici u Tranåsu, u provinciji Småland u južnoj Švedskoj. On se brine za nekih 2.000 pacijenata. Jučer je gostovao na YouTube kanalu Angry Foreigner kako bi razgovarao o svojim otkrićima budući da niti jedan od švedskih mainstream izvora vijesti nije bio voljan prenijeti njegovu priču.

Tallinger je izjavio kako su vlasti u njegovom okrugu poslale video medicinskom osoblju u staračkim domovima koji govori o tome kako postupati s pacijentima Wuhanskog koronavirusa. U videu, liječnicima se poručuje da zaražene pacijente starije dobi koji pate od respiratornih problema ne šalju u bolnice i da ih liječe samo morfijem za anksioznost. Liječenje kisikom se nikad ne spominje, unatoč činjenici da je gušenje najčešći način da pacijent umre od zaraze koronavirusom. Tallinger kaže da to znači da će se prema tim uputama mnogi stariji pacijenti ugušiti do smrti. Navodi kako je ovo jasni pokazatelj da vlasti starijima uskraćuju skrb koja bi im mogla spasiti život.

Otkako je Tallinger na svojoj Facebook stranici objavio informacije o ovim odredbama, procurjeli su dokumenti iz drugih okruga u Švedskoj koji jasno navode da se kisik ne smije davati starijim pacijentima koji pate od respiratornih problema kao posljedica zaraze virusom.

Tallinger također ističe da ovom odredbom nisu ugrožene samo starije osobe, već i mnoge vrste bolesnika s kroničnim poremećajima, poput oboljelih od Downovog sindroma, koji su također osobito osjetljivi na pomanjkanje kisika.

U videu, Talliner navodi kako je ova odredba jasno “kršenje ljudskih prava” i da bi se “trebalo tretirati kao zločin te procesuirati”.

Tallinger procjenjuje da bi liječenje kisikom moglo spasiti oko dvije trećine bolesnika s virusom u staračkim domovima. Bez njega, on kaže da bi do 15.000 pacijenata moglo nepotrebno umrijeti. Ako se pokrene snažan napor za davanje kisika pacijentima, Tallinger kaže da “nećemo sve spasiti, ali ćemo barem učiniti sve što je u našoj moći”.

Tallinger je također istaknuo da mnogi starački domovi u Švedskoj uopće ne posjeduju opremu za davanje kisika i da za razliku od ostalih zemalja, medicinsko osoblje koje radi sa starijim osobama često nosi malo zaštitne opreme, što njihovim pacijentima povećava rizik od zaraze radi izlaganja svojim vlastitim njegovateljima.




Iako je nekoliko drugih zdravstvenih djelatnika izrazilo podršku Tallingeru od njegovog istupa u javnost, većina ga smatra izdajnikom i on kaže da mu najvjerojatnije više nikad neće biti dozvoljen rad u državnim ustanovama. Rekao je kako razumije oklijevanje ljudi da mu daju podršku s obzirom na rizik koji to predstavlja njihovim karijerama; spomenuo je jednog pristašu koji je bio prisiljen povući svoju izjavu nakon što su je poslodavac zaprijetio tužbom.

Postalo je “opasno izraziti svoje mišljenje u Švedskoj”, rekao je Tallinger, dodavši kako zemlja sve brže postaje sve opasnija za ljude koji govore istinu.

Tallinger kaže da će moći prisiliti švedske vlasti da promijene ovu politiku zadobivanjem potkrjepljujućih dokaza u praksi od što više izvora i potiče ljude koji posjeduju relevantne informacije da ga kontaktiraju.

Tallinger državnu politiku o kisiku naziva “sustavnom zlouporabom ljudskih prava starijih i nemoćnih”.

Prošlog mjeseca je u tisak procurio dokument koji je pokazao da su bolnice u Švedskoj dobile upute da starijim osobama ne daju jednaki prioritet na intenzivnoj njezi kao ostalim pacijentima, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe. Međutim, kad mu je postavljeno pitanje u vezi toga, Tallinger je naglasio da skrb kisikom nije isto kao i intenzivna njega i da te dvije odredbe nisu povezane.