Salvini kritizirao talijansku vladu zbog njihovog plana za amnestiju 600.000 ilegalnih migranata

Arthur Lyons

Senator Matteo Salvini, vođa populističke stranke Lega u Italiji, kritizirao je talijansku vladu ljevičarskog establišmenta zbog planiranja amnestije za nekih 600.000 ilegalnih migranata.

Prema izvješću milanskih novina Il Giornale, plan — koji je predložila talijanska ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova — bi dozvolio vladi izdavanje šestomjesečnih, obnovljivih boravišnih i radnih dozvola za 600.000 ilegalnih migranata.

Reagiravši na plan, Salvini je na Twitteru napisao: “Vlada je najavila amnestiju za ilegalne migrante u vrijeme kad se broj dolazaka povećao za 350 posto. 136 osoba iskrcalo se samo večeras na Lampedusu. Italija kao migrantski kamp? Ne hvala.”




Osim 181 migranta kojima je u ponedjeljak dozvoljeno iskrcavanje s broda “Raffaele Rubattino” u Palermu, još 200 migranata stiglo je ovaj tjedan na otok Lampedusu. Prema izvješću La Repubblice, najnovija skupina od 200 migranata pridružila se drugoj skupini od 100 migranata koji su živjeli na pristaništu Favaloro posljednja dva dana. Nekoliko kilometara dalje od obale Lampeduse, još 118 migranata nalazi se u karanteni.

Gradonačelnik Lampeduse, Salvatore Martello, pozvao je talijanske ministre obrane i unutarnjih poslova, kao i predsjednika regije, da odmah poduzmu mjere kako bi popravili situaciju.