U berlinskim klinikama sve veći broj žena s osakaćenim genitalijama

Stan M

Uvoz masivnog broja migranata iz regija u kojima dominiraju primitivne kulture donijele su barbarsko prakticiranje genitalnog sakaćenja žena (FGM) u Njemačku.

Diljem svijeta, nekih 200 milijuna žena bilo je žrtvama ovog okrutnog postupka. Među ostalim bezobzirnim i neljudskim praksama poput peglanja dojki, sakaćenje genitalija naširoko se primjenjuje u Africi i određenim zemljama Bliskog istoka.

Između rujna 2018. i rujna 2019. godine, znatno se povećao broj žena koje su liječene zbog sakaćenja genitalija. U tom je razdoblju genitalno sakaćenje žena identificirano kao glavna dijagnoza u 176 slučajeva, prema informacijama koje je objavio berlinski Senat na zahtjev parlamentarne skupine AfD. Godine 2016., bilo je samo 7 slučajeva FGM, a 2017. godine broj slučajeva je pao na šest.

Senat vjeruje da su veće brojke posljedica migracije iz afričkih i nekih arapskih zemalja u kojima se FGM naširoko prakticira, izvješćuju njemačke novine Die Welt.




“Zbog imigracije iz područja u kojima je rašireno prakticiranje genitalnog sakaćenja žena, pretpostavlja se da postoji sve veća potreba za savjetom, edukacijom i medicinskom skrbi.”

Kako bi se pozabavili tim problemom, tijekom ljeta bit će uspostavljen ured za koordinaciju kako bi se proširila edukacija, savjetovanje i medicinska skrb za žene koje su žrtve FGM-a.

Berlin želi da nastavnici i edukatori budu u kontaktu s djevojčicama koje su u opasnosti od ove prakse kako bi podigli svijest o važnosti tjelesnog integriteta djevojčica unutar imigrantskih zajednica.

Procjenjuje se da u Njemačkoj trenutačno živi oko 70.000 žena koje su podvrgnute FGM-u. Uz to, oko 17.700 djevojčica, uglavnom u velikim gradovima poput Berline, trenutačno je u opasnosti od tog barbarskog postupka, što je gotovo dvostruko više nego prije tri godine.