Mađarski parlament odbacio Istanbulsku konvenciju zbog rodne ideologije i migracijskih pitanja

Remix News

Mađarski parlament donio je ogromnom većinom (115 naspram 35 glasova) političku rezoluciju kojom odbija Istanbulsku konvenciju s obrazloženjem da promiče rodnu ideologiju i migraciju.

Parlament je napomenuo da su elementi s kojima se slaže u dokumentu, poput njegovog naglaska na zaštiti ženskih prava i borbi protiv obiteljskog nasilja, već ugrađeni u mađarski zakon, što znači da Mađarska nije imala razloga za ratificiranje dokumenta iz 2011. godine.

Istanbulska konvencija, inicijativa Vijeća Europe koju je Vijeće ministara usvojilo 7. travnja u Istanbulu, dugo se smatra kontroverznom zbog mnogih klauzula koje podržavaju LGBT i pro-migracijske ciljeve.

Prijedlog je sponzorirao koalicijski partner, Kršćansko-demokratska stranka (KDNP), koja je u obrazloženju izjavila da “dokument želi nametnuti zemljama definiciju društvenih spolova i s njime uvesti rodnu teoriju, a također prisiliti zemlje da daju azil na temelju spola.”

Iako je Mađarska bila jedna od 45 zemalja koje su potpisale Istanbulski konvenciju nakon trogodišnjeg odlaganja 2014. godine, nju nikad nije ratificirao mađarski parlament te stoga nije dio mađarskog pravnog sustava.




István Hollik, direktor za komunikacije koalicijskog partnera Fidesz, rekao je da “Mađarskoj nije potrebna Istanbulska konvencija kako bi se učinkovito borila protiv nasilja nad ženama”.

Dok su oporbene stranke optužile Fidesz, premijerq Viktora Orbána i predsjedavajućeg Doma Lászlóa Kövéra, također iz Fidesza, za “vođenje rata protiv žena”, u izjavi Fidesza se navodi da bi oporba trebala prestati s pogrešnim tumačenjima Kövérovih riječi kad je situacija u suprotnosti s onim što tvrde.

“Žene zaslužuju poštovanje i uvažavanje, a čitava europska kultura temelji se na ravnopravnosti žena”, navodi se u izjavi i dodaje da su oporbene stranke bile te koje nisu izglasale izmjenu kaznenog zakona zemlje kojom su uvedene oštrije kazne za nasilje nad ženama i djecom.

KDNP je izjavio da Mađari imaju suvereno pravo odbaciti vrijednosti koje idu protiv onih tradicionalnih i nacionalnih.

“Mi imamo pravo braniti našu zemlju, našu kulturu, naše zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, koje ne bi smjele biti ugrožene niti rodnom teorijom koja ide protiv vjerovanja većine stanovništva niti imigracijom bez granica ili preferencijalnom imigracijom temeljenom na spolu”, rekao je lider parlamentarne skupine KDNP-a Lőrinc Nacsa.