Švedska: Planira se izgradnja ‘najsjevernije džamije na svijetu’

Michel Lord

Švedska planira ugostiti ono što se naziva “najsjevernijom džamijom na svijetu”. Izgradnja se planira u gradu Luleå, koji se nalazi na sjevernoj obali Švedske u okrugu Norrbotten, najsjevernijem okrugu zemlje.

Grad ima nešto manje od 50.000 stanovnika. Džamija se planira izgraditi na otoku Hertsön, na kojem je najveće stambeno područje izvan središta grada.

Ideju za izgradnju džamije prvi put je predložio 2013. godine Islamski centar Norrbotten. Izvorni plan uključivao je vrlo veliku konstrukciju s cijenom od 100 milijuna švedskih kruna (otprilike 9,4 milijuna eura). No, kako se to smatralo preskupim, novi plan otkriva strukturu koja košta 12 milijuna kruna (otprilike 1,1 milijun eura), prema izvješću švedske nacionalne televizije SVT.

Džamija će trebati biti dizajnirana kako bi se nosila s jedinstvenim izazovima teških klimatskih uvjeta grada.

Njezini graditelji planiraju prikupiti novac na internetu od muslimana širom Švedske. Izgradnja još nije započela.




Međutim, čak i ako se džamija sagradi kako je planirano, ona zapravo neće biti najsjevernija na svijetu. Tu titulu još uvijek drži džamija Nurd Kamal u ruskom gradu Norilsku. Norilsk je najsjeverniji grad na svijetu i leži znatno sjevernije od Luleå. Nurd Kamal džamija prepoznaje se u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao ona najsjevernija.

Dok se muslimanska populacija u zapadnoeuropskim zemljama nastavlja povećavati migracijom i natalitetom, povećava se i broj džamija, a ponekad na štetu kršćanskih crkava. Norveška vlada je u nekoliko je navrata dodijelila financijska sredstva u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura norveškom Islamskom kulturnom centru kako bi pretvorili crkve u džamije, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.