Poljske vlasti uhitile četiri Tadžika koji su regrutirali islamske militante

Arthur Lyons

Poljske vlasti izvijestile su u ponedjeljak o uhićenju četiri islamska militanta iz Tadžikistana za koje se sumnja da su pokušali regrutirati muslimanske preobraćenike kako bi izvršili terorističke napade u zemlji.

Službenici unutarnje pogranične straže zadržali u subotu su četiri muškarca prilikom pokušaja ponovnog ulaska u Poljsku, na temelju obavještajnih podataka koje je pružila poljska Agencija za unutarnju sigurnost (ABW). Stanislaw Zaryn, glasnogovornik vlade, rekao je novinarima iz novinske agencije Reuters da su muškarci “pokušavali regrutirati osobe koje bi mogle koristiti za počinjenje nekakve vrste terorističkih zločina.”

“Bili su nadahnuti ISIS-om (Islamskom državom)… ali nisu bili dio te organizacije”, dodao je Zaryn.

Četiri državljana Tadžikistana bit će deportirani iz zemlje, a također će dobiti zabranu ulaska u 26 europskih zemalja, članica bezviznog schengenskog područja u koje spada u Poljska.




Zaryn je vijest objavio na Twitteru, napisavši: “Poljska Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) se ne šali.”

Ove vijesti dolaze gotovo točno mjesec dana nakon što su njemačke vlasti u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji uhitile četiri tadžikistanska državljana i pripadnika Islamske države zbog planiranja napada na američke vojne objekte u zemlji. Prema njemačkim tužiteljima, muškarci su bili u kontaktu s visokim dužnosnicima unutar organizacijske strukture Islamske države.