SHAPIRO: Kako je Obamina administracija skršila vladavinu zakona

Ben Shapiro

Ovaj tjedan, bivši predsjednik Obama ponovno je uskrsnuo iz svoje hibernacije kako bi održao lekciju Amerikancima o prijetnji vladavini zakona koju predstavlja Trumpova administracija. Nakon što je državni odvjetnik Bill Barr najavio da će Ministarstvo pravosuđa odbaciti slučaj protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa Michaela Flynna, koji je priznao krivnju po jednoj točki zbog laganje FBI-u, Obama je svojim bivšim suradnicima rekao: “Naše temeljno razumijevanje vladavine zakona je u opasnosti.” Objasnio je: “Ne postoji presedan da se netko tko je optužen za krivokletstvo izvuče nekažnjeno. … A kad jednom krenete tim putem, to može brzo izmaknuti kontroli kao što smo to vidjeli na drugim mjestima.”

U stvarnosti, naravno, Flynn nikad nije optužen za krivokletstvo. On je bio optužen da je tijekom istrage lagao FBI-u, što je zasebni i daleko manji prekršaj, posebno s obzirom na činjenicu da je njegova navodna laž bila nevažna za bilo kakav temeljni zločin. Zapravo, kao što je to Amerika saznala u posljednja dva tjedna, Flynn uopće nije trebao biti predmetom istrage: FBI je odlučio zatvoriti istragu protiv Flynna u siječnju 2017. godine, čak i nakon navodno sumnjivih telefonskih razgovora između Flynna i ruskog veleposlanika Kisljaka. Nakon toga je osramoćeni bivši agent FBI-a Peter Strzok — isti onaj čovjek koji je obećao svojoj ljubavnici i bivšoj odvjetnici FBI-a Lisi Page da Donald Trump nikad neće postati predsjednik i sugerirao “policu osiguranja” protiv te mogućnosti — intervenirao kako bi istragu zadržao otvorenom. Sljedeći dan, tijekom sastanka u Ovalnom uredu, sam predsjednik Obama pitao je tadašnjeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja o komunikaciji između Flynna i Kisljaka. Nakon toga, Comey je povećao ulog: Izbjegao je uobičajene FBI/Bijela kuća protokole kako bi intervjuirao Flynna, a Comeyjev zamjenik direktora, Andrew McCabe, izbjegao je informirati Flynna o njegovim pravima. Usprkos tome, FBI agenti koji su obavili intervju sugerirali su kako nisu mislili da Flynn laže tijekom intervjua. Kao što se ispostavilo, bilješke dva visoka FBI dužnosnika u to vrijeme navode: “Koji je naš cilj? Istina/priznanje ili natjerati ga da laže, kako bismo ga mogli procesuirati ili otpustiti?” Flynn se kasnije izjasnio krivim ta laganje FBI-u — dijelom iz razloga što je FBI zaprijetio njegovom sinu kaznenim progonom.




Ovo bi trebao biti ogromni skandal. Trebao bi biti ogromni skandal jer, u najmanju ruku, demonstrira da su se glavne agencije za provedbu zakona nacije, potaknute političkim akterima na samom vrhu vlasti, natjecale jedna s drugom u kršenju pravila kako bi mogle nastaviti vođenje slučaja za koji su bile uvjerene da će dokazati: slučaj da je Trumpova kampanja bila u dosluhu s ruskom vladom. Od namjerno neispravno dobivenog FISA naloga za nadzor Cartera Pagea do apsurdno izmišljenog progona Flynna, najmoćnije institucije američkog života prekršile su protokole namijenjene ograničavanju zlouporabe, čvrsto uvjerene u svoje vlastite osjećaje moralne ispravnosti.

Ovo je u najboljem mogućem scenariju.

Najgori mogući scenarij je daleko mračniji: da su do početka siječnja, bez ikakvih dokaza o dosluhu s Rusijom, čelnici političkih agencija i agencija za provedbu zakona odlučili da je krivnja potpuno nevažna i da se Trumpova administracija mora ugušiti u kolijevci. Ovo se čini malo vjerojatnim, ali u izrazito jednostranačko doba, ovakvoj narativi će izrasti noge.

U međuvremenu, bezbrižni misleći da su bili na strani anđela, članovi vlade iz Obamine ere nastavljaju kritizirati državnog odvjetnika Billa Barra zbog okončanja ove šarade od slučaja. Njihova nevjerojatna nesposobnost razumijevanja kako njihovo ponašanje izgleda izvan eho komore ulizivačkih medijskih izvora samo potkopava njihovu vjerodostojnost. Kako se ispostavlja, predsjednik Obama nije u krivu — barem ne u potpunosti. Naše osnovno razumijevanje vladavine zakona je u opasnosti, ali ne zato jer je Bill Barr uskočio kako bi spriječio nepravedni progon, već zato što su naše institucije pod Obaminom administracijom bile politizirane na načine koji bi trebali šokirati američku svijest.

Ben Shapiro je američki odvjetnik, novinar, politolog, publicist i konzervativni aktivist te pravni savjetnik. Autor je desetak knjiga i jedan je od osnivača konzervativnog portala The Daily Wire.