Njemačko obavještajno izvješće razotkriva plan Muslimanskog bratstva za potkopavanje Njemačke

Rami Dabbas

Interno obavještajno izvješće Saveznog ureda za zaštitu Ustava (BfV) u državi Bavarskoj upozorilo je na sve veću sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Muslimansko bratstvo.

Izvješće navodi da Muslimansko bratstvo u Njemačkoj želi uspostaviti sveobuhvatni sustav vlasti koji ne jamči suverenitet naroda, načela slobode ili jednakosti.

Transformiranje njemačkog društva

U svom izvješću, BfV dodaje kako je “glavni cilj Muslimanskog bratstva oformiti sustav vlasti, a mnoga načela Muslimanskog bratstva su u sukobu s njemačkim Ustavom, osobito načelima demokracije, vladavini zakona i političkom sustavu temeljenom na ljudskom dostojanstvu.”

Izvješće naglašava da je suština protuustavnih načela i ciljeva Bratstva propisana u “općem sustavu Muslimanskog bratstva”, općim pravilima Muslimanskog bratstva koje je iznijela prva generacija očeva utemeljitelja i Hassan al-Banna (osnivač skupine u Egiptu 1920-ih godina).

Izvješće također navodi da je “Organizacija islamske zajednice osnovna organizacijska struktura Muslimanskog bratstva u Njemačkoj, a ta organizacije je član Saveza islamskih organizacija u Europi, koja je matična organizacija Muslimanskog bratstva u Europi sa sjedištem u Bruxellesu.”

“Samir Falah, bivši predsjednik Njemačkog islamskog društva, bio je izabran za predsjednika Saveza islamskih organizacija u Europi 2018. godine”, što jasno odražava snagu Muslimanskog bratstva u Njemačkoj.

Organizacije povezane s Muslimanskim bratstvom su opasne

Obavještajno izvješće upozorava na još jednu krovnu organizaciju u Europi, Europsko vijeće za fetvu i istraživanje, koje je osnovano 1997. godine u Dublinu, Irskoj i koje ima za cilj kontroliranje fetve i muslimana koji žive u Europi. Yusuf al-Qaradawi smatra se duhovnim vođom skupine.

“Muslimansko bratstvo pokušava javno demonstrirati otvorenost, toleranciju i želju za dijalogom s vladama i političkim institucijama, ali skupina ima za cilj zamijeniti postojeći sustav sa svojim vlastitim sustavom”, navodi se u izvješću.

Savezni ured za zaštitu Ustava “pratio je na društvenim medijima suosjećanje pristaša Muslimanskog bratstva s teroristima (poput ISIS-ovih terorista)”.

Izvješće je identificiralo Islamski centar u Münchenu, glavnom gradu Bavarske i Islamsku skupinu u Nürnbergu kao najvažnije organizacije koje djeluju pod zastavom Organizacije islamskog društva u zemlji.

Izvješće optužuje “dvije organizacije za institucionalni odnos s Muslimanskim bratstvom i njegovim upravnim odborima te osobne odnose s čelnicima skupine”.

Krajem kolovoza prošle godine, prema izvješću, Islamski centar u Münchenu objavio je dokument na svojim online platformama o “postupanju sa ženama” koji “nije uključivao bilo kakvo spominjanje ili poštivanje njemačkih zakona te je poticao nasilje nad ženama”.

Izvješće je također upozorilo da organizacije Muslimanskog bratstva rade kao paralelne institucije državnim institucijama i programima i da im je cilj obučavanje imama kako bi mogli biti zamjena vladinim programima za obuku imama na njemačkim sveučilištima.

Vijeće imama i učenjaka Muslimanskog bratstva, koje tvrdi da je glavna znanstvena organizacija za muslimane, pokušava se infiltrirati na islamske nastavne odjele na sveučilištima, upozorava izvješće.

Bavarska je glavni grad Muslimanskog bratstva u Njemačkoj

Na kraju 2019. godine, broj vođa Muslimanskog bratstva u Njemačkoj dosegao je 1.200 ljudi, od kojih je 150 bilo aktivno u Bavarskoj.

Država Bavarska je od presudnog značaja za Muslimanskog bratstvo, budući da je njihova prisutnost u Njemačkoj započela 1950-ih. Islamski centar u Münchenu i pridružena džamija bile su prve institucije koje je skupina osnovala u zemlji.

Muslimansko bratstvo ima snažno prisustvo u Njemačkoj, preko Organizacije islamskog društva i mnogih malih organizacija i džamija koje su razasute po čitavoj zemlji.

Savezni ured za zaštitu Ustava klasificirao je institucije i vođe Muslimanskog bratstva kao i vođe u Njemačkoj kao prijetnju ustavnom i demokratskom poretku.

Što se tiče opasnosti koju predstavljaju terorističke skupine u zemlji, bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann navodi u uvodu izvješća: “Uspjeli smo spasiti Njemačku od terorističkih napada u 2019. godini, ali s obzirom na ono što se te iste godine dogodilo u Britaniji i Norveškoj i Francuskoj, opasnost ostaje.”

“Internet igra važnu ulogu u koordinaciji terorističkih pokreta i povezivanju terorističkih ćelija.”

“ISIS pokušava iskoristiti nastalu pandemiju koronavirusa, koja drži sigurnosne snage zaokupljenima pandemijom i poziva svoje sljedbenike da djeluju i izvrše napade kako bi destabilizirali Zapadna društva”, dodao je.