‘Znao je SVE’: Trump rekao da bi Obama trebao svjedočiti pred Kongresom u vezi slučaja Flynn

Tim Pearce

Predsjednik Trump je rekao da bi bivši predsjednik Barack Obama trebao svjedočiti pred Kongresom o onome što je možda znao u vezi FBI istrage protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Trump je objavio tweet u četvrtak pozivajući predsjednika Odbora za pravosuđe Lindseyja Grahama (Rep.-Južna Karolina) da pozove Obamu na svjedočenje ispred Odbora. Dana 7. svibnja, Ministarstvo pravosuđa odlučilo je odbaciti optužbe protiv Flynna zbog laganja FBI-u nakon što su novi dokazi otkrili da su obavještajni dužnosnici navodno nastojali namamiti Flynna u zamku za krivokletstvo ili ga natjerati da prizna da je prekršio Loganov zakon iz 1799. godine.

“Da sam senator ili kongresmen, prva osoba koju bih pozvao na svjedočenje o najvećem političkom zločinu i skandalu u povijesti SAD-a, DALEKO, je bivši predsjednik Barack Obama. On je znao SVE”, rekao je Trump. “Učini to @LindseyGrahamSC, samo učini to. Dosta je bilo igranja pristojnih momaka. Dosta je govora!”

Usprkos nagovorima Trumpa, Graham ne planira uslišiti njegov zahtjev.

“Mislim da sad nije vrijeme za to. Ne znam je li to uopće moguće. Imam ozbiljnih zabrinutosti o ulozi izvršnih privilegija i svih vrsta pitanja”, rekao je u četvrtak za Politico. “Razumijem frustracije predsjednika Trumpa, ali budite oprezni u onome što želite. Samo budite oprezni u onome što želite.”




Dokumenti objavljeni u srijedu pokazali su da su brojni dužnosnici Obamine administracije, uključujući bivšeg potpredsjednika i vjerojatnog demokratskog kandidata Joea Bidena, zatražili “demaskiranje” ili otkrivanje Flynna u određenim tajnim obavještajnim izvješćima.

Prilikom istraživanja stranih vlada i dužnosnika, američki agenti obavještajnih zajednica ponekad presretnu komunikacije privatnih građana, stoga u izvješćima “maskiraju” identitete tih pojedinaca kodnim imenima. Vladini dužnosnici rutinski podnose zahtjeve za identificiranje pojedinih privatnih građana. Međutim, u slučaju generala pukovnika Flynna, nakon što je demaskiran, njegov identitet sudionika telefonskog razgovora u prosincu 2016. godine sa Sergejom Kisljakom, tadašnjim veleposlanikom Moskve, procurio je u tisak. Curenje povjerljivih informacija je krivično djelo koje je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju do deset godina.

Bivši direktor FBI-a James Comey, bivši direktor CIA-e John Brennan , bivši direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper i ostali, također su podnijeli slične zahtjeve za demaskiranje.

U utorak, prije objavljivanja dokumenata o Flynnovom demaskiranju, senator Rand Paul (Rep.-Kentucky) sugerirao je da se Obama “nalazi u središtu ovoga” i da je zatražio svog vrhovnog dužnosnika FBI-a, Comeyja, da istraži Flynna i Trumpovu kampanju.

“Ne vjerujem da se bilo što od ovoga moglo dogoditi bez predsjednika Obame. U potpunosti vjerujem da on nije samo znao — i ostali su već rekli da je znao o razgovoru, da je znao o pokušajima napada na generala Flynna i da je time bilo upravljano iz Bijele kuće. Stoga očekujem da je predsjednik Obama u središtu svega ovoga”, rekao je Paul u intervjuu na Fox News.

“Ali mislim da je još gore. Ako se vratite Operaciji Crossfire Hurricane, čitavom lažnom dosjeu i svim ostalim stvarima, svim FISA nalozima za koje smatram da su nepropisno i ilegalno izdani u vezi Trumpove kampanje, stvarno čvrsto vjerujem da je predsjednik Obama imao specifičan i izravni nadzor i dao izravno dopuštenje za to”, rekao je Paul.