Francuska: Macron pokrenuo program učenja arapskog jezika u francuskim školama

Michel Lord

Screenshot: YouTube/TIME

Iako se Francuska bori s tekućim zatvaranjima u pokušaju suzbijanja pandemije Wuhanskog koronavirusa, predsjednik Emmanuel Macron nije zanemario nužnost započinjanja predavanja arapskog jezika u francuskim školama. Dana 2. svibnja potpisao je uredbu kojom odobrava novi program.

Cilj programa je jamčenje “jezične različitosti” i ponudit će nastavu na arapskom jeziku učenicima u francuskim školama od prvog razreda pa sve do sveučilišnih tečajeva. Program se razvio u suradnji s tuniskim vlastima, prema izvješću Valeurs Actuelles.

Dekret su potpisali Macron, premijer Édouard Philippe i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Tunis će, između ostalog, imati riječ pri odabiru nastavnika koji će sudjelovati u programu. Tunis je bio francuska kolonija od 19. stoljeća do 1956. godine i član je Međunarodne organizacije Frankofonije.

Program neće biti ograničen samo na učenje arapskog jezika, već će također ponuditi obrazovanje o arapskoj kulturi i povijesti, s posebnim naglaskom na tunisku kulturu.




Političari iz desničarske stranke Nacionalnog okupljanja već su izrazili svoje negodovanje zbog te uredbe. “Antinacionalna vlada planira podučavanje arapskog od osnovne škole, u dobi kad djeca tek počinju otkrivati francuski jezik”, rekao je Jean Messiha, zamjenik podtajnika za upravljanje u Ministarstvu obrane, u priopćenju. “Arabizacija i islamizacija Francuske je u pohodu.”

Branitelji programa tvrde da je važno da svi francuski učenici, a ne samo oni arapskog podrijetla, nauče više o brzorastućoj arapskoj zajednici, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Kao odgovor na to, predsjednica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen rekla je “naravno da postoji velika arapska kultura, ali ovo je Francuska i ja želim da učimo francusku kulturu”.

Rastući utjecaj arapskog jezika, religije i kulture u Francuskoj postaje sve spornije pitanje za domaće Francuze. Prošle godine, anketa je otkrila da 61% francuskih građana vjeruje da je islamska kultura nekompatibilna s francuskom kulturom, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.