Kineski dužnosnik potvrdio da je Kina naredila laboratorijima uništenje uzoraka koronavirusa

Peter Hasson

Viši dužnosnik kineske vlade potvrdio je u petak da su vlasti početkom siječnja naredile laboratorijima uništenje uzoraka koronavirusa.

Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je kineske dužnosnike da su naredili uništenje uzoraka u pokušaju prikrivanja epidemije koronavirusa u njezinoj početnoj fazi.

Pompeo je 22. travnja izjavio da je Kina “cenzurirala one koji su pokušavali upozoriti svijet, naredila zaustavljanje testiranja novih uzoraka i uništila postojeće uzorke”. Ponudio je više detalja 6. svibnja, navodeći kako je kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) naredila uništenje uzoraka virusa 3. siječnja.

Dužnosnik NHC-a Liu Dengfeng priznao je na brifingu u petak da je agencija naredila laboratorijima uništenje uzoraka, ali je rekao da je ta naredba dana iz sigurnosnih razloga.

“Ako laboratorijski uvjeti ne mogu ispuniti zahtjeve sigurnog čuvanja uzoraka, uzorke treba uništiti na licu mjesta ili prenijeti u profesionalnu ustanovu na čuvanje”, rekao je Dengfeng, prema Wall Street Journalu.

“Na temelju sveobuhvatnog istraživanja i stručnog mišljenja, odlučili smo privremeno upravljati patogenom koji uzrokuje upalu pluća kao II. klasom — visoko patogenim — i nametnuli zahtjeve biološke sigurnosti prikupljanju uzoraka, transportu i eksperimentalnim aktivnostima, kao i uništenju uzoraka”, rekao je Dengfeng prema South China Morning Post.




Kineski dužnosnici su u više navrata potiskivali istinu o koronavirusu. Kineske vlasti ušutkavale su liječnike, zviždače i novinare koji su željeli upozoriti javnost o virusu.

Većinsko mišljenje američkih agencija obavještajne zajednice jest da je COVID-19 prirodni virus koji je slučajno procurio iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, izjavio je ranije za Daily Caller New Foundation visoki obavještajni dužnosnik.

Kina je zavlačila ostatak svijeta, uključujući prema njima prijateljski nastrojenu Svjetsku zdravstvenu organizaciju, od istrage o podrijetlu koronavirusa.