Mađarska upozorava na novi migracijski val koji prijeti Europi usred krize koronavirusa

Remix News

Europi prijeti novi migracijski val iz Sjeverne Afrike usred pandemije koronavirusa, rekao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó tijekom videokonferencije na kojoj je sudjelovalo 14 ministara vanjskih poslova EU.

Videokonferencija, koja se održala na inicijativu Španjolske, sazvana je kako bi se razgovaralo o povećanoj migraciji na Sredozemlju u vrijeme kad su se, prema Frontexu, ilegalni prelasci granica povećali za 28 posto u odnosu na prošlu godinu.

Szijjártó je rekao da masovna migracija u Europi predstavlja i zdravstvene i sigurnosne rizike koji su jedinstveni tijekom trajanja pandemije.

Ministar je napisao na svojoj Facebook stranici da se čak i prije pandemije regija na Sredozemlju suočavala s ozbiljnim problemima i da je migracija jedan od njih. Nakon početka krize koronavirusa, ti problemi su se samo pogoršali.




“Naš stav je jasan: Europska unija mora učiniti sve kako bi spriječila nove migracijske valove iz Sjeverne Afrike”, rekao je.

Szijjártó vjeruje da su potrebna dva koraka kako bi se postigao ovaj cilj.

“Naše granice moraju biti strogo zaštićene, a razvoj se mora odvijati na mjestima na kojima je to najpotrebnije”, rekao je.

Szijjártó je ukazao na podršku Mađarske u nastojanju osiguravanja europskih granica i davanja pomoći zemljama koje služe kao izvor migracija “nudeći pomoć nekolicini sjevernoafričkih zemalja kako bi održale zalihe pitke vode i zdravstvene usluge.”

“Uz to, mi nudimo 1.200 stipendija mladim Sjevernoafrikancima na mađarskim sveučilištima i dosad smo podržali progonjene kršćane s 22 milijuna eura”, napisao je, ističući program Hungary Helps.

Također je istaknuo kako je Višegradska skupina, koja se sastoji od Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, poslala 35 milijuna eura kao pomoć u borbi protiv epidemije i povećanju sigurnosti granica u Libiji.

Nedavno je mađarski zastupnik György Hölvényi opisao kako je Mađarska uvela sveobuhvatnu strategiju za zaustavljanje migracije iz Afrike, pomažući da oni kojima je potrebna pomoć ostanu u svojim matičnim zemljama i steknu obrazovanje te pomognu u izgradnji institucija koje nude bolja društva u Africi.