Ilegalni imigranti koriste devastiranu crkvu na Lezbosu kao zahod

Paul Antonopoulos

Crkvu Svete Katarine u malom gradu Moriji na Lezbosu ilegalni imigranti sad koriste kao zahod.

Lokalni stanovnik Morije opisao je poprište događaja.

“Miris unutra je nepodnošljiv”, rekao je mesar Makis Pavlellis. “Razgovarajući s ljudima o crkvi, saznali smo da je mitropolit iz Mytilenea svjestan situacije na području, no ne želi je rješavati iz vlastitih razloga.”

Početkom ovog mjeseca Greek City Times je izvijestio da su ilegalni imigranti već devastirali crkvu Svete Katarine u Moriji.

Ovo predstavlja tek najnoviji incident i postalo je izuzetno uobičajeno da ilegalni imigranti na Lezbosu vandaliziraju i napadaju grčke pravoslavne crkve.

Prošli mjesec napadnut je i glavni ulaz u crkvu Svetog Rafaela u blizini migrantskog kampa u Moriji, izvijestio je Greek City Times.




Ovaj najnoviji incident na Lezbosu dolazi nakon drugih nedavnih šokantnih događaja, uključujući međusobnu borbu između dvije bande afganistanskih migranata, afričke imigrante koji ismijavaju i kašlju na policiju usred pandemije koronavirusa i uništenje tisuća maslinovih drva.

Otprilike polovica od 50.000 migranata na Lezbosu smješteno je u kampu Morija koji je predviđen za samo 3.000 ljudi. Porast kriminaliteta pogodio je otok od početka migrantske krize 2015. godine kad je Turska dozvolila stotinama tisuća ljudi ilegalni ulazak u Grčku, bilo kopnom ili morem.

Lezbos, otok od samo 90.000 stanovnika, bio je jedno od najteže pogođenih područja u Grčkoj.

Kao duboko religiozno društvo, ovi napadi na crkvu su šokantni grčkim ljudima i nameću pitanje jesu li ti ilegalni imigranti koji traže novi život u Europi spremni integrirati se i prilagoditi normama i vrijednostima svojih novih zemalja.

Ovi kontinuirani napadi sve više frustriraju stanovnike Lezbosa, koji su bili nominirani za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, zbog neriješene situacije koja je ograničila i promijenila njihove živote budući da se više ne osjećaju sigurno na svom otoku, svojedobno bez kriminala.

U međuvremenu, Mađarska je poslala 30.000 dolara kao pomoć u obnovi devastiranih crkava na Lezbosu, kao što je izvijestio Greek City Times.